Kezdőlap Zenei élet Hans Lüdemann TransEuropeExpress Ensemble On the Edges 2 és 3

Hans Lüdemann TransEuropeExpress Ensemble On the Edges 2 és 3

Hans Lüdemann francia és német zenészekből álló TransEuropeExpress oktettje 2019-ben indult Európa határvidékeinek zenei felfedezésére az On The Edges című projekt keretében. A Majid Bekkas közreműködésével készült, Észak-Afrikában kalandozó első album után idén novemberben jelent meg a sorozat második és harmadik része, amelyekben az együttes Skandináviába és Olaszországba kalauzolja el a hallgatót Sofia Jernberg és Kalle Kalima, illetve Rita Marcotulli és Luciano Biondini társaságában.

A hét évet átfogó sorozat a tervek szerint öt régióba zarándokol el az Európai Unió határain belül és kívül. A kizárólag digitális formátumban megjelenő On The Edges 2 fókuszában Skandinávia áll. A modern, kortárs hangulatot árasztó albumon két vendégművész működik közre: az avantgárd szcéna kultikus figurája, Sofia Jernberg, aki teljes pompájában mutatja meg egyedi vokális és zenei képességeit, illetve Kalle Kalima gitáros, akit sokféle arcáról megismerhettünk az elmúlt évtizedekben, de zeneszerzői oldaláról most mutatkozik be először, kifinomult és sajátos humorérzékét is megvillantó kompozíciókkal.

Az első két kiadvány után, amelyek Majid Bekkas-szal Észak-Afrikába, Kalle Kalima és Sofia Jernberggel pedig Skandináviába kalauzolták a hallgatót, a sorozat harmadik darabja Olaszországba invitál. Az albumot Rómában vették fel, köszönhetően a Német Római Díjnak, amelyet Lüdemann 2021-ben kapott zeneszerzésért.

A fizikai és digitális kiadványként egyaránt elérhető On The Edges 3 számai között több fülbemászó „slágert” is találunk, amelyek közül néhány Lüdemann korábbi lemezeiről származó átdolgozás.

A zene hangulatáról nem csak a mindent átjáró mediterrán íz gondoskodik: Rita Marcotulli és Lüdemann közös munkáját évekre visszanyúló személyes kapcsolat előzte meg, ami természetes, intuitív közös játékukból is sugárzik. Marcotulli az olasz jazz „nagyasszonya”, aki a populáris hangvételtől a legmodernebb zenei konstrukciókig a jazz valamennyi rétegében otthonosan mozog. A zenekar másik vendége az európai tangóharmonikások jelenleg egyik legeredetibb és legvirtuózabb képviselője, Luciano Biondini, akit éppen Kalle Kalima ajánlott a zenekar figyelmébe.

Hans Lüdemann az elmúlt több mint egy évtizedben kereken tíz BMC Records-albumon tűnt fel. A TransEuropeExpress magvát és egyúttal ritmusszekcióját alkotó Rooms trió két albuma – amelyen a zongorista máig hű két tettestársa, Sébastien Boisseau és Dejan Terzic szerepel – 2010-ben és 2017-ben jelent meg, és a Rooms a Lüdemann személye köré szerveződött Die Kunst des Trios című ötlemezes kiadványon is képviseltette magát. A TransEuropeExpress Ensemble a 2018-as Polyjazz című lemezzel debütált, majd 2019-ben, Majid Bekkas társaságában fogott bele az On The Edges 1 felvételeibe, amelynek eredményeként 2022-ben látott napvilágot az azóta remek kritikai visszhangot kapott album.