Kezdőlap Zenei élet Leïla Martial – Valentin Ceccaldi: Le jardin des délices

Leïla Martial – Valentin Ceccaldi: Le jardin des délices

Leïla Martial, a francia vokális jazz koronázatlan királynője Valentin Ceccaldi társaságában vezet be egy elbűvölő képzeletbeli világba  a BMC Records új megjelenésén.

Már ha lehet még jazznek nevezni azt a kitágított kifejezésmódot, mely Laila Martial sajátja – és amiben színházi és cirkuszi mozzanatok a nomád pigmeusok, inuitok és cigányok tradicionális zenéjével, elektronikus és pszichedelikus hatások az improvizatív, kísérletező kortárs jazz eszközeivel ötvöződnek.

Ugyanannyira minden más is a Jardin des délices szétszálazhatatlan melanzsa, mint amennyire jazz; az biztos, hogy Leïla Martial és Valentin Ceccaldi új albuma elbűvölő képzeletbeli univerzumot nyit meg előttünk.

Az elképesztő vokális képességekkel és határtalan kreativitással rendelkező művész számtalan eszközből válogat mondanivalója közléséhez: simogat, fájdalmat okoz, megnevettet és a természet hangjait utánozza.


Martial és Ceccaldi feldolgozásokkal teremt párbeszédet zenei nyelvek, régiók és a zenetörténet különböző fejezetei között. Az énekesnő sokarcú identitásáról árulkodik, hogy a hat dalból egyedül a Hieronymus Bosch híres festményére rímelő Ève au jardin des délices a páros saját kompozíciója. Három számban klasszikus áriát, egyben réunioni népdalt dolgoztak fel, egy másik pedig a francia sanzonénekesnőtől, Barbarától származik. A meglévő építőkockákból a duó friss zenei világa egyszerre súlyos és könnyed, gyengéd és erőteljes, kecses és merész.

„Leïla Martial több mint énekesnő: képes érzelmeket teremteni, és vizuális művészként nyúl az emberi hanghoz” – írta a Jazz Magazine.

Leïla Martial már kisgyerekként elkezdett jazzt tanulni, de sokáig tétovázott a zene, a színház és a tánc között – utóbbi kettő ma is több produkciójában helyet kap. 2009-ben ő lett az első énekes, aki megnyerte a Concours de la Défense verseny legjobb szólistának járó díját. 2014-ben kvartettjével beválasztották a Jazz Migration programba, amelynek tízéves jubileumi gálakoncertjén egyedüli énekesként léphetett színpadra.

Legjelentősebb formációja, a Baa Box az Opus Jazz Clubban is megfordult. Kamarapartnere: Valentin Ceccaldi különösen testvérével, Théo Ceccaldival alkotott zenekaraiban – amilyen például az afrikai trance-jazzt játszó Kutu – szerzett hírnevet; a qÖÖlp és a L’Arbre Rouge tagjaként lemezeket is rögzített a BMC Records számára.