Kezdőlap Zenei élet Handel: Messiás – Nelson

Handel: Messiás – Nelson

Az Erato/Warner új albumán Handel legnépszerűbb, és talán legfontosabb művét halljuk – még pedig egy új, briliáns felvételen, sztár-szereposztásban. A Lucy Crowe, Alex Potter, Michael Spyres, Matthew Brook szólista négyest és az English Concert zenekarát és kórusát John Nelson vezényli.

A közismert amerikai karmester: John Nelson az utóbbi időben igazán színes és magával ragadó Berlioz felvételekkel jelentkezett. Ezeken pedig minden oldaláról megmutatta, hogy milyen kimagasló mestere mind a vokális, mind pedig a hangszeres zenének.

Így aztán nem csoda, hogy mikor megtudtam, hogy felvételt készített az európai vokális zene egyik felülmúlhatatlan kulcsművéből: Handel Messiásából – bizony egyből felkaptam a fejem. S aztán, mikor az is kiderült, hogy nem francia nagyzenekara, hanem a korhű zenélés egyik legnagyobb legendája, Trevor Pinnock egykori zenekara: a The English Concert & Choir élén tette ezt, ez az érdeklődés nyilvánvaló okokból csak tovább fokozódott.

Mindehhez pedig a 2022. november 23–25. között, a New St Michael’s katedrálisban, Anglia szívében: Coventry-ben rögzített felvételen négy szólistás felosztás társult – természetesen az eseményhez illőn napjaink sztárénekeseivel: Lucy Crowe szopránnal, Alex Potter kontratenorral, Michael Spyres tenorral, és Matthew Brook basszussal.

„Egy életen át dolgoztam a Messiással, és mindez elég bátorságot adott ahhoz, hogy felvegyem ezt a rendkívül híres zeneművet. Mivel a bolygó legkiválóbb zenészei és szólistái vesznek körül engem, végre készen állok arra, hogy személyes interpretációmat az utókor számára adjam át.” – mondta el most megjelent lemezénk egy évvel ezelőtti előkészületei idején a karmester: John Nelson. Majd még hozzátette: „A mai viharos világban remélem, hogy a Messiásnak ezen a szimbolikus helyszínen megrendezett koncertje a remény erőteljes üzenete lehet.”

Hát igen. Handel Messiása a világ zeneirodalmának egyik legtöbbet előadott – és legtöbbet rögzített felvétele: mégpedig olyan autentikus alapfelvételekkel, mint az éppen decemberben hetvenhét éves Trervor Pinnock és a The English Concert & Choir éppen harmincöt évvel korábbi klasszikusa.

S hogy ebből az új dobozból egy új szenzációs felvétel lehetett – mely méltó tisztelgés Handel legnépszerűbb műve és egyben egy kis főhajtás a korhű praxis nagy előfutára előtt – abban a produkció minden résztvevője kivette a részét. A szólisták egytől-egyik kiválóak és a legmagasabb szinten teljesítenek, a kórus és a zenekar erőteljes, színpompás, a hangszeresek briliánsak. John Nelson pedig lenyűgöző egyértelműséggel, és annak minden szereplőjével együtt élve vezette a nagy együttest – szép rátekintéssel formálta meg a mű hangfelvételét.

Már önmagában is egy magával ragadó, lenyűgözően szórakoztató hallgatnivaló született – de hogy ez az új megjelenés még inkább más legyen, mint az előtte hallottak, ahhoz még további két nagy bónusz csomaggal is készültek az alkotók.

Ezek közül az első, hogy a CD második lemezének végén igazi extra meglepetésként nyolc ária is felhangzik a Messiás különböző változatainak bemutatására: az alt áriaként ismert But who may abide the day of His coming? ária 1741-es basszus változata; az általában kimaradó 1743-as But lo, the angel of the Lord came upon them szoprán arioso; a Rejoice greatly, O daughter of Zion 1741-es alternatív változata; a Thou art gone up on high alt ária 1741-es basszus és 1743-as szoprán változata; a két alt duójára írt, és itt az oratóriumban Alex Potter és Rory McCleery kontratenorok által elénekelt How beautiful are the feet 1750-es szóló alt és 1741-es szoprán változata; valamint a Their sound is gone out into all lands kórusrészlet 1743-as szóló tenor változata.

A másik nagy meglepetés pedig, hogy a dobozba a két CD mellé még egy DVD filmet is csomagoltak. Ez valódi egész estés koncertélményt nyújt teljes képi anyaggal és pompás DVD-audió hangzással: a Messiás teljes 2022. november 24-i felvételét a lemezfelvétellel együtt vettek fel a Medici TV közreműködésével.

Komlós József JR