Kezdőlap Zenei élet The American Project – Yuja Wang

The American Project – Yuja Wang

Yuja Wang és a Louisville Orchestra – Teddy Abrams vezényletével egy varázslatos, színes, és mindvégig nagyon szórakoztató előadásra kalauzolja el a hallgatót.

Yuja Wang új Deutsche Grammophon albuma egy igazi felfedezés. Mindössze két mai amerikai darab szerepel rajta: az 1944-es születésű zeneszerző, zongorista és karmester Michael Tilson Thomas párperces szólóműve You Come Here Often? címmel, és az 1987-es születésű zeneszerző, zongorista, klarinétos és karmester Edward Paul Maxwell Abrams – azaz Teddy Abrams Zongoraversenye.

Mindkét darabot kiváló zongoristák írták egy virtuóz zongoraművész, és egyben egy közeli barátjuk: Yuja Wang számára. Ez a barátság régi és mélyről ered, hiszen a zongorista Teddy Abramsszel éppen a konzervatóriumban együtt játszott Gershwin rapszódiájának hatására született meg a Zongoraverseny – ez a hozzá hasonló hangulatú, jazzes, tizenegy tételre bontott, közel negyven perces komplex versenymű.

Nagyon színes és erőteljes darab ez, mely az amerikai kultúrát ünnepli – s noha kortárs szerzemény, mindvégig igazán szórakoztató hallgatnivaló. Már az első hallásra meg lehet szeretni Yuja Wang lenyűgözően virtuóz játékával és a Louisville Orchestra hangulatokban tobzódó közreműködésével – melynek Teddy Abrams régóta szerves tagja, jelenleg pedig zeneigazgatója és karmestere is.

Érdekes baráti kötődés van nem csak az előadók és a szerzők, de a két komponista között is: lévén hogy Teddy Abrams tizenegy évesen éppen Michael Tilson Thomastól kapta az első karmesterleckéket San Franciscóban. A híres karmester, aki maga is kiváló zongorista és jeles zeneszerző volt, hosszú távú mentora és barátja lett.

De Tilson Thomas ugyanúgy bátorította Yuja Wangot is karrierje elején – és e barátság hozadéka, hogy 2016-ban szólózongorás darabot írt a számára You Come Here Often? címmel. Ez a jazz inspirálta technikás mű lett aztán az, mely most a Yuja Wang: The American Project című albumának nyitó tételeként szolgál.

Komlós József JR