Kezdőlap Régió Bach: Goldberg variációk – Víkingur Ólafsson

Bach: Goldberg variációk – Víkingur Ólafsson

Az éppen az idei Valentin-napon a negyvenedik évét betöltő izlandi világsztár zongorista: Víkingur Ólafsson új Deutsche Grammophon albumára a zeneirodalom egyik kulcsművét játszotta fel.

Víkingur Ólafsson nemcsak kivételes képességű, és számos díjjal elismert pianista lett mára, de egyben elismert Bach-specialista is a hagyományos hangszeresek között – hangversenyei és 2018-ban megjelent, díjakkal – köztük az irányadó komolyzenei világszaklap: a BBC Music Magazine által Az Év Albuma címmel kitüntetett Bach-lemeze kapcsán is.

Most pedig újból Johann Sebastian Bach művészete felé fordult: a kisebb darabok után a mester egyik legmonumentálisabb billentyűs sorozatát, Bach művészetének egyik csúcspontját rögzítette.

„Legalábbis számomra a Goldberg-variációk zsenialitása nem az általánosban, hanem a sajátosban rejlik, ahogy minden variáció kibontakozik, az embert teljesen meg kell ragadni egyéni drámájának és hatásának, be kell vonnia a maga csodálatos kis mikrokozmoszába, és ki kell töltenie a felfedezés örömével.” – mondta el új lemeze kapcsán a művész.

A mű harminckét tételes variációsorozatra épül. Tudott, hogy Johann Sebastian Bach ezt a sorozatot álmatlanság ellen komponálta a betegeskedő Keyserlingk grófnak – melyet a Bach-tanítvány Goldberg játszott neki alkalmaként. A szerzőt a gróf száz arannyal honorálta, melyet stílusosan egy aranyserlegben küldött el Bachnak – aki soha, egyetlen művéért sem kapott ilyen gáláns fizetséget.

Víkingur Ólafsson tehát új lemezével visszatért Bachhoz ezzel a közönség és általa egyaránt nagyon várt új albummal. Hiszen az izlandi zongoraművész-fenomén egy negyed évszázadon keresztül álmodozott erről a lehetőségről; technikailag és a sorozatot tanulmányozva is tudatosan felkészülve e hangfelvételre.

Mely valóban nagyon egyedi ízű és kivételes lett: tele álomszerű finomságokkal, kifinomult játékkal, és a hallgató számára legfőképpen nagyon sok érzelemmel és szépséggel.

Komlós József JR