Kezdőlap Zenei élet QJÚB: a kocka kibontása

QJÚB: a kocka kibontása

Klippremierrel együtt jelent meg Vecsei H. Miklós és zenekara: a QJÚB debütáló albuma.

A Music Hungary-díjas QJÚB (Vecsei H. Miklós – ének, Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Ratkóczi Huba – szólógitár, Paczári Viktor – basszusgitár), amely két évvel ezelőtt még csak kísérleti projektként indult, most szinte szárnyal a hazai könnyűzenei berkekben. Debütáló albumukhoz kötődő előadásukat bemutatták már többek között a Magyar Zene Háza, a Kobuci és a Müpa színpadain, múlt héten pedig az Akvárium NagyHalljában ünnepelték a premiert egy lemezbemutató koncert keretében.

Az LP Csoóri Sándor és Pilinszky János életművén keresztül kalauzol minket végig egy „fiktív figyelem önéletrajzán”, amelyhez a zenén és a színpadi előadásmódon túl a Kiégő Izzók csapatának élő vetítései is segítséget nyújtanak. A korong magamhoz című dalához egy videóklip is forgott Henri Gonzo rendezésében.

A sokszínű, műfajokban gazdag LP-re felkerült a már ősszel megjelent, fülbemászó földalatti harc és a december elején debütált, lendületes viszontlátás is. a kocka kibontásának nem hétköznapi, rendkívül egyedi zenei világát többek között a két énekes különböző karakterű, mégis egymáshoz tökéletesen illeszkedő hangja, és a hangszeres zenekartagok virtuozitása határozza meg leginkább, a dalok közti prózai betétek pedig gyengéden kísérik a hallgatót a néha dermesztően mély gondolatok és váltakozó érzelmek hevességében. A dallista fontos szempontok alapján építkezik, azaz a szerzemények nem külön-külön, hanem együtt értelmezhetők leginkább.

A lemez egyik legkiemelkedőbb dalához látványos videó forgott: ez a zenekar második élőszereplős klipje, amely lenyűgöző világot épít Pilinszky önmegszólító, Magamhoz című verse köré. A költő 21 évesen alkotta az említett művét, amely sorai között magányát, érettségét, valamint a háborúhoz köthető, tragikus életérzését is felfedezhetjük. A Pilinszky által versben rögzített, különös hangulatot a QJÚB nem csak zenében keltette életre: Henri Gonzo misztikus, elvont, asszociatív képi világot teremtett hozzá a klippel.

a kocka kibontása elérhető a digitális platformokon, a kiadvány CD és vinyl lemez formátumokban is megvásárolható a www.poketonline.hu weboldalon.