Kezdőlap Zenei élet Schumann & Grieg zongoraversenyek – Leonskaja

Schumann & Grieg zongoraversenyek – Leonskaja

Korunk élő és alkotó zenészlegendája, az orosz pianista-hagyomány egyik legnagyobb előadója: Elisabeth Leonskaja legújabb Warner Classics albumán Schumann és Grieg zongoraversenyeit játssza a Michael Sanderling vezényelte Luzerni Szimfonikus Zenekar élén.

Elisabeth Leonskaja vitán felül egy igazi élő legenda, és személyében a világhírű orosz zongoraművészek sorának folytatója és örököse; akinek tehetsége és autentikussága mellett maga Szvjatoszlav Richter tett bizonyságot – hiszen az ő pártfogoltjaként és mentoráltjaként kezdte el valamikor a nemzetközi siker-karrierjét.

Nincs is abban semmi csoda, ha egy ilyen rangú és előképpel rendelkező művész minden megjelenése nagy figyelmet kelt – így e mostani is, mely a tavaly tavasszal kiadott Beethoven versenyműveket követi.

Leonskaja új albumára Schumann és Grieg zongoraversenyeit játszotta fel – az LP körszak óta szinte megszokott kettősként. Kínálja e párosítást a közös a moll hangnem, a hasonló szerkezet és az érzelmi túlfűtöttség is, mely mindkét darab esetében személyes indíttatásból táplálkozik.

Grieg és Schumann zongoraversenyét a művésznő Svájc legnagyobb múltra visszatekintő szimfonikus zenekarának társaságában rögzítette. A Luzerner Sinfonieorchestert ugyanis 1805/06-ban alapították: akkor, amikor Beethoven hegedűversenyét, negyedik szimfóniáját és negyedik zongoraversenyét írta. A mában ők az 1998-ban megnyílt luzerni kulturális és kongresszusi központ rezidens zenekara – mely európai szinten is igen tekintélyes együttesnek számít. Külön értéke e lemeznek, hogy felfedezheti a hallgató magának ezt a plasztikusan játszó, kiváló együttest.

Nagyszerű választás volt ez a zenekar, melyet az albumon végig remek tempókkal és hangsúlyokkal vezényel aktuális főzeneigazgatójuk: Michael Sanderling – akinek névegyezése nem véletlen: ugyanis a dirigens a legendás keletnémet karmester: Kurt Sanderling fia és mondhatjuk, hogy méltó örököse.

Elisabeth Leonskaja mindkét versenyműben magas hőfokon játszva gyönyörködtet: új lemeze valóban a nagy klasszikusoknak tekintett hanglemezfelvételekhez mérhető, kiemelkedő párosítás lett. Mely gyönyörködtetően romantikus lassú részeivel és kontrasztos energiáival egyaránt a legmagasabb szinten nyűgözi le és szórakoztatja a hallgatót.

Komlós József JR