Kezdőlap Kiemelt A FREE SOLO (MÁSZÓKÖTÉL NÉLKÜL) HŐSE Alex Honnold Grönland fagyos csúcsain

A FREE SOLO (MÁSZÓKÖTÉL NÉLKÜL) HŐSE Alex Honnold Grönland fagyos csúcsain

Alex Honnold during the climb. (photo credit: National Geographic/Pablo Durana)

ALEX HONNOLD MEGKÍSÉRLI A LEHETETLENT: EGY TUDÓSOKBÓL ÉS VILÁGKLASSZIS HEGYMÁSZÓKBÓL ÁLLÓ CSAPATTAL EGY IZGALMAS EXPEDÍCIÓN TANULMÁNYOZZÁK AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSAIT

2024. február 01. – Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a tudósok által aggodalommal figyelt helyszíne is. „Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain” című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának a premierje február 11-én lesz a National Geographic csatornán.

Csak 2020-ban mintegy 300 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandról, több, mint a mérések kezdete óta bármikor. A National Geographic új sorozatában Alex Honnold, az Oscar-díjas „Free Solo – Mászókötél nélkül” legendás hegymászója Grönlandra utazik, hogy felfedezze a szigetet és meghódítsa annak legtávolibb, legveszélyesebb csúcsait, valamint, hogy egy csapat tudóssal személyesen is meggyőződjön a klímaváltozás területre gyakorolt hatásairól.

Alex Honnold régóta arról álmodott, hogy felfedezi Grönland megmászatlan csúcsait és a világ legtávolabbi szegletében saját szemével lássa a klímaváltozás hatásait. Most egy olyan küldetésre indul, ahol világklasszis hegymászókkal és tudósokkal együtt megkísérli meghódítani az Ingmikortilaq csúcsát, a jeges vadonból kiemelkedő, 1200 méter magas sarkvidéki tengeri sziklát. Honnold számára azonban ez az expedíció többről szól, mint egyszerű hegymászásról. Első kézből tapasztalja meg az éghajlatváltozás hatását egy olyan jeges vadonban, amely kulcsfontosságú a bolygó jövője szempontjából. A neves kalandor Aldo Kane gleccserkutatóval és hegymászócsapatával a legmodernebb technológia segítségével tanulmányozzák a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé ismert jégsapkáját és arra keresik a választ, vajon megállítható még az egyre gyorsabb, beláthatatlan következményekkel járó sarkvidéki jégolvadás?

A háromrészes sorozat első két epizódja február 11. vasárnap este 20:00 és 21:00 órai kezdettel, míg a harmadik egy héttel később, február 18-án 20:00-kor lesz látható a National Geographic csatornán.

A sorozat magyar nyelvű előzetese ITT érhető el.

Megjegyzés a szerkesztőknek:

Az epizódok előzetesen megtekintehetőek angol nyelven. Erre az email címre írj, amennyiben szeretnétek a betekintő linkjét megkapni: [email protected]

Epizódok:

  1. Északi szélesség 71 fok

Élete első grönlandi expedícióján a világklasszis sziklamászó, Alex Honnold nem mindennapi célt tűz ki maga elé: megmászni az Ingmikortilaq nevű szédítő, 1200 méter magas sziklafalat. A sikert azonban ezen a messzi északi szigeten sem adják ingyen, a hegy eléréséhez a csapatnak többek közt egy gleccseren és egy függőleges, eddig még soha senki által meg nem mászott 500 méter magas sziklafalon is át kell jutnia.

Vékony jégen

Útban az expedíció célját jelentő Ingmikortilaqhoz Alex Honnold és társai megkísérelnek megmászni egy névtelen, eddig még soha senki által meg nem hódított 500 méteres sziklafalat, ám kis híján drága árat fizetnek a kalandért, amikor jégomlásba kerülnek. De a nehézségek ezzel még nem érnek véget. A Renland-félsziget jégtakaróján hóviharba kerülnek, s a nyaktörő gleccserhasadékokkal szabdalt terepen minden tudásukra és tapasztalatukra szükségük van az életben maradásához.

A fal

Az expedíció minden értelemben a csúcspontjához közeledik: Alex Honnold és csapata megkezdi a Föld egyik legnagyobb meghódítatlan sziklafala, az Ingmikortilaq megmászását. Grönland szélsőséges éghajlati körülményei között azonban a vállalkozás a vártnál is nehezebbnek és veszélyesebbnek bizonyul, és vannak pillanatok, amikor úgy tűnik, egy darabig nem áll még ember az Ingmikortilaq csúcsán. A tudóscsapat eközben váratlan felfedezést tesz Grönland egyik legfontosabb gleccseréről.

A National Geographic Partnersről A National Geographic Partners LLC (NGP), a The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozása, elkötelezett amellett, hogy a világ számára prémium minőségű tudományos, kalandos és felfedező tartalmakat kínáljon egy páratlan médiaportfólió segítségével. Az NGP egyesíti a National Geographic globális televíziós csatornáit (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) a National Geographic média- és fogyasztóorientált eszközeivel, beleértve a National Geographic magazinokat, a National Geographic stúdiókat, a kapcsolódó digitális és közösségi médiaplatformokat, könyveket, térképeket, gyermekmédiát, valamint az utazásokat, globális élményeket és eseményeket, az archívumértékesítést, a licencelési és e-kereskedelmi üzletágakat. A National Geographic alapvető célja 134 éve a világunk megismerésének és megértésének előmozdítása. Mindeközben havonta több millió embert ér el világszerte 172 országban és 43 nyelven. Az NGP bevételeink 27 százalékát a National Geographic Society nonprofit szervezetnek juttatja vissza, hogy a tudomány, a felfedezés, a természetvédelem és az oktatás területén végzett munkát finanszírozza. További információért látogasson el a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalra, illetve keresse a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a YouTube-on, a LinkedIn-en és a Pinteresten.