Kezdőlap Kiemelt HÍRHEDT LÉGIKATASZTRÓFÁK ÉS REJTÉLYES TÖRTÉNETEIK

HÍRHEDT LÉGIKATASZTRÓFÁK ÉS REJTÉLYES TÖRTÉNETEIK

REENACTMENT - NTSB Investigator Ron Schleede (Played by Christopher Morris) and an FBI bomb expert arrive in Honolulu, Hawaii to try and determine what caused the explosion onboard United Airlines Flight 811 that cost the lives of 9 passengers. (Cineflix 2023)

ÚJ ÉVADDAL FOLYTATÓDIK A NATIONAL GEOGRAPHIC EGYIK LEGSIKERESEBB SOROZATA

2024. február 12. – Újévaddal folytatódik a National Geographic„Légikatasztrófák”című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

A National Geographic egyik legsikeresebb sorozata az elmúlt évtizedek emlékezetes légikatasztrófáinak meglepő részleteit tárja a nézők elé. A világsajtót lázba hozó események többségének hátterében ugyanis a műszaki meghibásodásnál bonyolultabb történetek húzódnak, amelyek megismerésekor izgalmas emberi sorsokra is fény derül. A hírhedt tragédiák rejtélyének megoldásában sokszor az érintettek is részt vesznek: az epizódok szereplői között felbukkannak a pilóták, a szakértők és a szemtanúk, akik elbeszéléseikkel segítik a nyomozást.Ezek a múltbeli balesetek számos tanulságot rejtenek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben ne történhessenek hasonló tragédiák.

A „Légikatasztrófák” legújabb, 23. évada,bemutatja a 2019 márciusában Etiópia fővárosából, Addisz-Abebából elstartolt Ethiopian Airlines 302-es járatának földbecsapódását, és nyomonköveti a Honoluluban kényszerleszállással földet érő Boeing 747-es gép esetét is, amelynél annak idején a baleseti kivizsgálók terrorcselekményre gyanakodtak, később azonban teljesen más irányt vett a nyomozás.

A nézők megismerhetik a lángokba borult Pilgrim Airlines 458-as járat sikeres landolásának extrém körülményeit – amikor a pilóta egy befagyott tó jegére tette le a járművet –, valamint a sorozat által bemutatott másik víz feletti balesetet, amikor Alaszkában egy hidroplán az ütközést követően a mélybe zuhant. Később a jármű életben maradt pilótája segítette a nyomozók munkáját, akik a 3D-technológiát is bevonták a különös eset kivizsgálásához.

Szintén bekerült a sorozatba arepülés történetétek egyik legpusztítóbb esete, amikora Saudia 163-as járata felszállás után mindössze néhány perccelfelcsaptak a lángok,majd a tűz megdöbbentő iramban átterjedtaz egész járműre,elemésztve a fedélzeten tartózkodó 301 embert. A baleseti kivizsgálóknak nem csak a tűz okát kell megállapítaniuk, de annak meglepően gyors terjedésére is választ kerestek. Nagy meglepetést tartogat a vizsgálatok eredménye egy luxus kisrepülőgép esetében is, amelynek nyoma veszett a La Manche-csatorna felett. Az eset világszerte a címlapokra került, ugyanis a járat a híres futballistát, Emiliano Salát szállította.

A hatrészes „Légikatasztrófák” első epizódja február 19-én, hétfőn 22 órakor látható a National Geographic csatornán, melyet minden hétfőn ugyanebben az időben további öt részkövet majd.

A sorozat magyar nyelvű előzetese ITT érhető el.

#          #          #

A National Geographic Partnersről

A National Geographic Partners LLC (NGP), a The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozása, elkötelezett amellett, hogy a világ számára prémium minőségű tudományos, kalandos és felfedező tartalmakat kínáljon egy páratlan médiaportfólió segítségével. Az NGP egyesíti a National Geographic globális televíziós csatornáit (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) a National Geographic média- és fogyasztóorientált eszközeivel, beleértve a National Geographic magazinokat, a National Geographic stúdiókat, a kapcsolódó digitális és közösségi médiaplatformokat, könyveket, térképeket, gyermekmédiát, valamint az utazásokat, globális élményeket és eseményeket, az archívumértékesítést, a licencelési és e-kereskedelmi üzletágakat. A National Geographic alapvető célja 134 éve a világunk megismerésének és megértésének előmozdítása. Mindeközben havonta több millió embert ér el világszerte 172 országban és 43 nyelven. Az NGP bevételeink 27 százalékát a National Geographic Society nonprofit szervezetnek juttatja vissza, hogy a tudomány, a felfedezés, a természetvédelem és az oktatás területén végzett munkát finanszírozza. További információért látogasson el a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalra, illetve keresse a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a YouTube-on, a LinkedIn-en és a Pinteresten.

REENACTMENT – In the process of investigation, Ron Schleede (played by Christopher Morris) suggests that the cargo door from United Airlines 811 may have opened while the plane was still on the ground, causing it to fly off when the Boeing 747 reached 23,000 feet. (Cineflix 2023/Shay Markowitz)
(Cineflix 2023)