Kezdőlap Bank Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

a legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t

Budapest, 2024. február 5. – A hazai és nemzetközi hátterű mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség két kategóriában is a legjobb ökoszisztéma építő, valamint fenntarthatósági cégek közé választotta a K&H-t. A zsűri nagyra értékelte a Bank éghajlatváltozás elleni küzdelem iránti elkötelezettségét, a hazai agrárium környezetvédelmi tudatosságának erősítését célzó programokat, és kiemelte a vállalat honlapján elérhető rezsi kalkulátor hiánypótló szerepét a lakosság energiakorszerűsítési beruházásainak segítésében.

A K&H a Joint Venture Szövetség (JVSZ) „Companies for the Future Award” két kategóriában – a legjobb ökoszisztémát építő vállalat és az ESG értékeket támogató, élenjáró vállalati program kategóriában – egyaránt második helyezést ért el.

A legjobb ökoszisztémát építő vállalatok az üzleti élet olyan szereplői, amelyek a saját célkitűzéseik megvalósítása során átfogó szemlélettel a teljes ökoszisztéma érdekeit is figyelembe veszik, katalizátorként lépnek fel, elősegítendő a fejlődést vagy transzformációt. Programjaikkal aktivizálják az ökoszisztéma szereplőit, partnerségi viszonyokat építenek, megosztják azokat a legjobb gyakorlatokat, melyek segítik az ökoszisztéma szereplőit közös céljaik elérésében, így teremtve értéket nem csupán maguk, hanem a társadalom számára is.

Az ESG értékeket támogató, élenjáró vállalati program díját pedig azok a vállalati programok kapják, amelyek a befektetői bizalmat, transzparenciát erősítik úgy, hogy egy aktuális, az ESG által lefedett problémára adnak komplex, mérhető választ, egyben elősegítik a vállalat saját ESG-céljainak teljesülését is.

A JVSZ azokat a példamutató vállalatokat díjazta, amelyek felelősséggel és tudatossággal alakítják hazai jelenlétüket, jelentős energiát fordítanak a magyar gazdaság versenyképességének növelésére, illetve képesek arra, hogy átfogó gazdasági szemléletben tekintsenek a tevékenységüket körülölelő ökoszisztémára.

A K&H Csoport esetében a zsűri nagyra értékelte azt a vállalást, hogy a pénzintézeti csoport az általa finanszírozott portfolióját úgy alakítja át, hogy az a Párizsi Egyezménnyel összhangban legyen, tükrözze és finanszírozza az alacsony szén-dioxid kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot. A pénzintézet által vállalt klímavédelmi célkitűzéseket és azok teljesítését rendszeresen, transzparens módon nyomon követi és közzé teszi. Az agrárüzletág esetében ez a vállalás azt jelenti, hogy a Bank hitelezési portfóliójában 2030-ra 21 százalékkal csökkentse a szektor üvegházhatású gázkibocsátását. A finanszírozás mellett ezért több platformon, különböző programokkal segíti és edukálja az ágazat szereplőit, erősíti környezetvédelmi tudatosságukat.

A zsűri kiemelte a többlépcsős programot, amelynek része a K&H zöld vetőmag kezdeményezés és a K&H agrár CO2 kalkulátor. A talajvédő vetőmag-csomagban mézontófű és olajretek magjait keverik össze, így a kisarjadó növények nem csak védik a termőföldet, de hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához is. A kalkulátor pedig megmutatja, hogy mekkora ÜHG kibocsátása van az adott gazdaságnak, így támogatva a vállalkozások tudatosságát és fenntartható működését egyaránt. Továbbá kiemelte a 2015-ben elindított K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot is, amely anyagi és szakmai támogatással segíti azon hallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik a fenntartható, körforgásos gazdálkodás innovatív irányvonalait kutatják.

A K&H Csoport jelentősen csökkentette és 100 százalékban ellentételezi a saját működéséből eredő szén-dioxid kibocsátást. A Bank egyre szigorúbb feltételeket támaszt az általa finanszírozott vállalatokkal és projektekkel szemben is annak érdekében, hogy azok csökkentsék környezeti lábnyomukat.

A JVSZ zsűrije kiemelte a lakossági ingatlanállomány energiahatékonyságának javítását segítő, a Bank honlapján ingyenesen elérhető rezsi kalkulátor (www.kh.hu/rezsi-kalkulator) hiánypótló szerepét, amely tökéletesen illeszkedik a kibocsátás-csökkentési célokhoz. Méltatták a rezsi-kalkulátorhoz kapcsolódó marketingkommunikáció intenzitását és tévéreklámokkal megtámogatott széles körű elérését.

A Bank elsőként lépett a hazai piacra a K&H zöld lakáshitellel, amely felújításra és/vagy lakásvásárlásra is igényelhető, finanszírozza az energiahatékony felújításokat és hosszú távon csökkenheti a háztartások rezsikiadását is.

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan több mint 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten, gyorsan és gördülékenyen elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok:

K&H Bank

2023. szeptember 30-án:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 531 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5314 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 70,8 milliárd forint

K&H Biztosító

2023. szeptember 30-án:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 34,1 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 193,4 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

további információk:

Kommunikációs Igazgatóság

e-mail: [email protected]

www.kh.hu