Kezdőlap Zenei élet Waves: Rameau, Ravel, Alkan – Bruce Liu

Waves: Rameau, Ravel, Alkan – Bruce Liu

Napjaink egyik legnagyobb nemzetközi zongorista reménysége egy izgalmas lemezzel jelenezik a Deutsche Grammophon világcégnél, két évszázad francia billentyűs irodalmából merítve műsorát.

A 18. Nemzetközi Chopin-zongoraversenyen 2021 októberében aratott győzelme Bruce Liu-t világméretű szenzációvá tette. Mivel a következő év márciusában a World Piano Day alkalmából a Deutsche Grammophon leszerződtette, már exkluzív művészeként jelenhetett ez a bemutatkozó albuma.

A huszonhét esztendős kínai származású kanadai zongorista Párizsban született, ahonnan eredetileg Pekingből származó édesapjával Montrealba költöztek, amikor még csak hatéves volt. Az ottani konzervatóriumban és zeneművészeti egyetemen tanult és végzett.

Első koncertjét tizenöt évesen adta a neves Clevelandi zenekarral, ezt követően pedig játszhatott az Israel Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal és az Orchestra of the Americas szólistájaként is.

2012-ben nyerte el a Montreli Szimfonikusok nagydíját, 2015-ben az Európa díjat, és ezt sorban még négy rangos versenygyőzelem is követte – míg 2021-ben jött a Chopin-verseny első helye, mely immáron valódi sztárt csinált belőle. Világkörüli turné következett nagy sikerekkel és rangos helyi zenekarokkal, emblematikus helyszíneken Most pedig megjelent bemutatkozó albuma, melyet a világ vezető szaksajtója éppúgy ünnepel, mint Liut a koncertjeire ellátogató közönség.

Mert a Chopin-verseny megnyerése óta Bruce Liu lélegzetelállító, karizmatikus élő előadásairól vált híressé. Egy teljes stúdióalbum felvétele ezért más kihívást jelentett, de ő nagyon élvezte. „Számomra a művész egy stúdióban igazán elkészítheti a saját megfejtését. Olyan ez, mint egy műalkotást készíteni, minden részletet összerakni.” – mondta.

Bruce Liu párizsi születésű és Francia-Kanadában élő zongoraművészként pedig történeti megközelítést alkalmazott repertoárjának kiválasztásakor: három francia zeneszerzőre összpontosítva, akik központi szerepet játszottak a billentyűs zene fejlődésében a XVIII. és a XX. század eleje között:

Az album keretét Jean-Philippe Rameau (1683-1764), művei alkotják, és két darab révén a ritkán hallható Charles-Valentin Alkan (1813-88) egyedi romantikus világát is felfedezhetjük. A francia zene barokk utáni másik nagy aranykorát pedig Maurice Ravel (1875-1937) képviseli: a műsor középpontjában álló Miroirs sorozattal.

Az album címe egyaránt tükrözi az albumon végigfutó természet témát és Liu spontán stílusát: „A tenger mindig változik. És az általam játszott zenéhez való hozzáállásom sosem rögzített.” – jegyezte meg a művész ennek kapcsán.

Tracklist 

1. Rameau: Gavotte et six doubles, RCT 5/7
2.  Alkan: Barcarolle (op. 65, No. 6)
3.  Rameau: Les Sauvages, RCT 6/14
4.  Ravel: Miroirs, M.43
5.  Noctuelles
6.  Oiseaux tristes
7.  Une barque sur l’océan
8.  Alborada del gracioso
9.  La vallée des cloches
10. Alkan: Le Festin d’Ésope (Op. 39, No. 12)
11. Rameau: Les Tendres Plaintes–Rondeau, RCT 3/1
12. Les Cyclopes–Rondeau, RCT 3/8
13. Rameau: Nouvelles suites de pièces de clavecin, RCT 6 (Menuet I+II)
14. Rameau: La Poule, RCT 6/12

(Komlós József JR