Kezdőlap Diákélet A világűr lesz az Ugrás a jövőbe! pályázat negyedik évadának témája

A világűr lesz az Ugrás a jövőbe! pályázat negyedik évadának témája

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Miként és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, amelynek február 12-én nyílt meg a jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7–10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik, és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A negyedik évadához érkezett pályázat fókuszában 2024-ben az űr és a jövő áll, résztvevői pedig a MOME oktatóival közösen gondolkodhatnak arról, milyen lesz az élet, az oktatás, a szabadidő eltöltése kereken 20 év múlva. A második fordulóba jutott jelentkezők már az egyetem tanárainak segítségével fejleszthetik tervüket egy többhetes intenzív mentorációs folyamat keretében.
Nyereményekből sem lesz hiány: idén elnyerhető a Micro: BIT Thinker Kit, belépőjegyek a Light Art Múzeumba és a jegy.hu felajánlásából, valamint számos értékes díj. A verseny legnagyobb hozadéka azonban, hogy aki ebben részt vesz, fejlődhet: olyan tudást szerezhet, amelyet a későbbi iskolai pályafutása, karrierje során is használhat. A pályázati folyamat a pályaorientációt is támogatja, a jelentkezők olyan workshopokon vehetnek részt, amelyeken különböző tervezési módszereket, prototípus-készítési technikákat és a storytelling alapjait is elsajátíthatják.

A tavalyi pályázat igen népszerű volt, több mint háromszáz diák regisztrált, majd tíz csoport jutott be a második fordulóba. A nyertes csapat az Alföld gazdasági, társadalmi problémáit és földrajzi sajátosságait vette figyelembe. A jövő iskoláját megalkotó Purple Pioneers oktatási projekt tervében komplexen segítené a hátrányos helyzetű családokat, nem csupán egy-egy diákra figyelne. Elképzelésük szerint a jövő iskolája és kollégiuma nemcsak teljesen zöld, de inkluzív és önfenntartó is. A csoportból hárman – Murber Júlia, Czibók Zorka, Prasch Ráhel – a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói, illetve egyikük – Róth Ákos – a Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumba jár.
A csapatmunkát és a kreativitást értékelő versenyre kettő–öt fős csapatokban lehet jelentkezni, a terveket később kell benyújtani, így tehát ha néhány jóbarát összefog, már regisztrálhatnak is a pályázat felületén március 18-án éjfélig.
A zsűri munkájában idén Fülöp József, a MOME rektora, animációsfilm-rendező is részt vesz majd Bényei Judit, a MOME-tanárszak vezetője, egyetemi docens, dr. Fenyvesi Kristóf Finnországban élő magyar oktatáskutató, egyetemi tanár és Gátos Luca, a 2021-es Ugrás a jövőbe! pályázat nyertes csapatagja, a MOME hallgatója társaságában.
Az érdeklődők március 8-án egy kötetlen webináriumot is meghallgathatnak, amelyen megtudhatják, hogyan zajlik a verseny, mik a mérföldkövek, és kikkel dolgoznak majd együtt. A közösségi élményekben is gazdag, féléves időtartamú verseny csúcspontja pedig a június végi finálé lesz, amelyen a csapatok egy jó hangulatú rendezvény keretében mutatják be a terveiket.
A tavalyi pályázat videójába itt lehet belenézni: https://youtu.be/qsnHCsomtUM
Regisztráció és további információ: https://ugrasajovobe.mome.hu
A webinárium részletei hamarosan a program Facebook oldalán! https://www.facebook.com/ugrasajovobe