Kezdőlap Zenei élet Trevor Horn: Echoes – Ancient & Modern

Trevor Horn: Echoes – Ancient & Modern

Az angol pop hetvenöt éves zsenije, kiemelkedő producere, dalszerzője és zenésze: Trevor Horn most egy újraértelmezett albumon keresztül tér vissza egykori sikereihez.

Trevor Horn maga az európai poptörténelem megszemélyesítője, hiszem azok mellet, hogy a Buggles, az Art of Noise és a Yes tagja is volt, a nyolcvanas években olyan ikonikus zenekaroknak készített lemezeket mint Malcolm McLaren, Grace Jones, a Frankie Goes to Hollywood, vagy az ABC. Nem véletlenül nevezték úgy, mint „az ember, aki feltalálta a nyolcvanas éveket”. De nem állt le ennyivel: hiszen a kilencvenes években Seal és LeAnn Rimes világsikereinek megszületésénél is ő bábáskodott.

Trevor Horn először egy 2021. augusztusi interjúban említette az új lemezt, most pedig, a Deutsche Grammophon világcégnél a szuper producer „Visszhangok – Régi és Modern” címmel meg is jelentette albumát, amely 11 ikonikus számot tartalmaz friss zenekari felvételekkel. Öt évvel ezelőtti Reimagines the Eighties című albumához hasonlóan a dalok meglepően új hangszereléseket kaptak, és vendégénekesek éneklik őket, kivéve az „Avalon” címűt, amelyet maga Horn énekel.

Trevor Horn elmondta, hogy „a megfelelő énekesek megtalálása ugyanolyan fontos, mint a dalok megtalálása, valószínűleg még fontosabb”. Így aztán sztárok és nagy legendák egész sorát hívta meg az Echoes-ra: Marc Almond, Tori Amos, Rick Astley, Andrea Corr, Steve Hogarth, Lady Blackbird, Jack Lukeman, Iggy Pop, Seal, Toyah Wilcox és Robert Fripp is énekel ezen az új megjelenésen. Mégpedig olyan világsikereket, melyeket annak idején a Roxy Music, a The Cars, a Depeche Mode; a Frankie Goes To Hollywood, Billy Idol; Joe Jackson; Grace Jones; Kendrick Lamar; a Nirvána és a Yes előadásában ismerhettünk meg – Trevor Horn közreműködésével.

Az Echoes a CD formátumon túl csúcsminőségű, 180 g-os fekete LP-ként és átlátszó vinylen megjelent. A füzet jegyzetei egy interjút tartalmaznak, amelyben Trevor Horn régi barátjával és munkatársával: Paul Morley-vel beszél arról, hogyan választotta ki a megfelelő előadókat, akik segítségével az ismert dalokat varázslatossá és újszerűvé alakíthatta.

(Komlós József JR)

Tracklist:

01. Swimming Pools (Drank) feat. Tori Amos
02. Steppin’ Out feat. Seal
03. Owner Of A Lonely Heart feat. Rick Astley
04. Slave To The Rhythm feat. Lady Blackbird
05. Love Is A Battlefield feat. Marc Almond
06. Personal Jesus feat. Iggy Pop
07. Drive feat. Steve Hogarth
08. Relax feat. Toyah Wilcox & Robert Fripp
09. White Wedding Feat Andrea Corr with Jack Lukeman
10. Smells Like Teen Spirit feat. Jack Lukeman
11. Avalon