Kezdőlap Zenei élet Cecilia Bartoli: Casta Diva

Cecilia Bartoli: Casta Diva

Exkluzív hanglemezkiadója: a Decca Records egy szép kiállítású válogatásalbummal tiszteleg a világhírű olasz koloratúra mezzoszoprán eddigi pályája – és harmincöt esztendős együttműködésük előtt.

A születésnapos – 1966. június 4-én született – Cecilia Bartoli neve önmagáért beszél: mára valóban egy igazi dívaként tekint rá az egész világ. Leginkább Bellini, Händel, Mozart, Rossini és Vivaldi operáinak interpretációiról, valamint a barokk és klasszikus korszak – esetenként kevésbé ismert – zeneszerzőit megelevenítő előadásairól ismert. Arról is híressé vált, hogy szoprán és mezzo szerepeket egyaránt képes énekelni.

Erőteljes, dús – sőt barokk lemezein az egykori nagy kasztrált sztárok hangfekvésétt megidőző orgánuma, valamint a bel canto legnehezebb koloratúra áriáit is varázslatosan megjelenítő művészete a komolyzene rajongóinak millióit varázsolta el világszerte sikeres lemezei által.

Cecila Bartoli szédületes operakarrierje 1987-ben kezdődött: ekkor debütált a híres Arena di Veronában. A következő évben Rossini A sevillai borbély című művében Rosina szerepét vállalta a Kölni Operában, a Schwetzingeni Fesztiválon és a Zürichi Operában, és dicséretes kritikákat kapott. Ekkortól készítette el első lemezeit is: éppen Rossini operákból és részletekből – 1989-től már a Deccánál.

Majd pályája és diszkográfiája következő, nagyon fontos állomásaként két legendás Mozart-szakértővel: Daniel Barenboim és Nikolaus Harnoncourt karmesterekkel együttműködve Mozart-szerepekre összpontosított, mint például Zerlina a Don Giovanniban és Dorabella a Così fan tutte-ban, és 1990-tól kezdve karrierje nemzetközi szinten fejlődött.

Mozart és Haydn, és persze Rossini operaszerepei mellett Bartoli pályafutására a legnagyobb hatást a barokk és kora klasszikus korszak zenéjének előadása és rögzítése gyakorolta. 1999-es Vivaldi albuma hatalmas elismerést hozott; majd következtek a nagy sikerű Händel Gluck, és Salieri előadások és felvétlek, meg a felfedezések egész sora.

Most pedig kézbe vehetjük Cecilia Bartoli legjobb felvételeinek új gyűjteményét, melyre két eddig kiadatlan ária is felkerült Händel Alcinájából. Mellette pedig csupa közkedvelt áriák és duettek: Händeltől és Porporától Gluckon és Mozarton át a XIX. századi olasz dalig; de természetesen elsősorban a bel canto nagyjai: Rossini, Bellini és Donizetti. Partnerei pedig Bryn Terfel, Alessandro Corbelli, Sumi Jo, Juan Diego Florez és Luciano Pavarotti.

(Komlós József JR)

Tracklist:
1. Bellini: Norma / Act 1 Scene 1: „Casta Diva”
2. Rossini: La Cenerentola / Act II: Nacqui all’affanno e al pianto
3. Rossini: La Cenerentola / Act II: Non più mesta
4. Persiani: Ines di Castro: Cari giorni
5. Donizetti: L’elisir d’amore / Act I: Una parola
6. Donizetti: L’elisir d’amore / Act I: Chiedi all’aura
7. Bellini: Norma / Act II: Mira, O Norma
8. Bellini: Norma / Act II: Cedi! Deh, cedi!
9. Bellini: Norma / Act II: Si, fino all’ore estreme
10. Bellini: La Sonnambula / Act 1: Prendi: l’anel ti dono
11. Rossini: Il turco in Italia / Act I: No mia vita, mio tesoro
12. Rossini: Il turco in Italia / Act I: Ed osate… 
13. Bellini: I puritani / Act II: O rendetemi la speme
14. Pacini: Irene, o L’Assedio di Messina / Act II: Ira del ciel
15. Bellini: Vaga luna che inargenti
16. Rossini: La danza
17. Mozart: Le nozze di Figaro, K. 492 / Act II: Voi che sapete
18. Mozart: Così fan tutte / Act II: Il cor vi dono
19. Gluck: La Clemenza di Tito: Se mai senti spirarti sul volto
20. Porpora: Siface: Come Nave in mezzo all’onde
21. Handel: Alcina, HWV 34 / Act I: Di’ cor mio
22. Handel: Alcina, HWV 34 / Act III: Ma quando tornerai