Kezdőlap Zenei élet Mandoki Soulmates: A Memory Of Our Future

Mandoki Soulmates: A Memory Of Our Future

Ritkaság, hogy több mint három évtizeddel megalakulása után egy együttes képes legyen új mérföldkövekhez eljutni, ám a Leslie Mandoki által alapított, világsztárokból álló Mandoki Soulmates-nek az „A Memory Of Our Future” című, a Magneoton/Warmer hanglemezkiadónál most megjelent új albumával sikerült maradandót alkotnia.

Elgondolkodtató budapesti videóklippel együtt jelent meg a világméretű Mandoki Soulmates ’A Memory Of Our Future’ című albuma: a globális debütálást ugyanis a zenei feszültségekkel teli, gitárhangsúlyos címadó dalhoz éppen egy Budapesten forgott, művészi bevezető emeli ki. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen az énekes, dobos, szerző és zenekarvezető, Leslie Mandoki „emlékére” és „jövőjére” is óriási hatással van hazánk.

„A Memory Of My Future” – azaz: „A jövőm emlékezete” címet kapott új albumuk dalszövege egy lírai utazásra invitálja a hallgatót, amely a múlt és a jövő között vizsgálódik. Felszínre kerülnek a mély emberi érzések Leslie szemszögén keresztül: a nosztalgia, a remény és az elkerülhetetlen változásokkal való szembenézés, miközben Budapest ikonikus részein barangol. A videóklip egyes részei a „Fekete Hattyú” jeleneteire is tesznek utalást, nem véletlenül, hiszen az albumborítón is ez a társadalmat elemző szimbólum kapott hangsúlyt. 

A progresszív rock és jazz fusion egyedülálló keverékével az új lemez új hangrögzítési utakat nyitott meg a műfajban, mely világszerte elnyerte a kritikusok és a rajongók elismerését egyaránt.  A kiadványt a kezdetektől az utómunkálatokig analóg eszközökkel rögzítették és állították elő, így megőrizve a művészi alkotófolyamat autentikus voltát. Ez a precizitás és a szenvedély magasiskolája, és dalszövegeit, zeneiségét megvizsgálva még ennél is többet tanít.

„Ez az analóg hangzású esztétika még egy mobiltelefon apró hangszóróján keresztül is képes áthatolni a digitális kor zaján, ahol a többség streaming szolgáltatásokon keresztül éli meg a zenét…Egy kézzel írt levél ez, töltőtollal, a közönségünknek” mondta Leslie Mandoki.

Egy 80 perces, központi gondolatra épülő album elkészítése ritka vállalkozás a mai zeneiparban, különösen az analóg technológiával végzett teljes folyamat miatt, a mikrofon felvételtől a vinyl lemez vágásáig. Ez a projekt a Mandoki-stúdióban, a Starnbergi-tónál kezdődött, majd New Yorkban, Greg Calbi segítségével és az Emil Berliner Studios-ban folytatódott, biztosítva a kivételes audiofil minőséget.

A Mandoki Soulmates ismét képes volt egy barátságos, vibráló hangzást rögzíteni, amely gyakran hiányzik a digitális felvételekből. Az „A Memory Of Our Future” zenei sokszínűséget kínál, a progresszív rocktól a jazz rockig, ötvözve a kompozíciós mélységet, könnyedséget, művészi szólókat és társadalmi üzeneteket.

A Mandoki Soulmates, a generációkon átívelő szuperbanda, melynek tagjai között olyan legendák találhatók, mint az alapító Leslie Mandoki, Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al Di Meola, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, John Helliwell (Supertramp), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey, Simon Phillips (Toto), Tony Carey (Rainbow), Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Siebenberg és Mark Hart (mindketten Supertramp tagok). Az album missziója, hogy hidat építsen, különleges összefogást a zene nyelvén azzal, hogy az emberi egység ügyét szolgálja egy olyan korban, amelyben a társadalmi megosztottság dominál.

Az újdonságon kiemelt jelentőségű a kicsit keleties behatású, igazi prog-rock remekmű, „Blood In The Water” és a gyönyörű, lírai gitártémával induló „Enigma Of Reason” című dalok, amelyek azokra az időkre hívják fel a figyelmet, amikor a hétköznapi életünk elszállt, és a félelmeink valósággá váltak.

Az elsőként megjelenő felvezető, a felkavaró videóklippel együtt érkezett, fülbemászó témával, a „Devil’s Encyclopedia” nemcsak egy kiáltvány a totalitarizmus és az agresszió ellen, hanem figyelmeztet a közösségi média propaganda hatásaira is.

Míg a „The Big Quit”-ben igazi párbeszédet folytatnak a különböző hangszerek egymással, a refrén soraiból erős üzenet körvonalazódik: „Nehéz idők kemény embereket nevelnek, Kemény, bátor emberek könnyebb, szebb időket teremtenek, a könnyed idők könnyelmű generációt nevel fel, és a hanyag, könnyelmű generáció nehéz időket teremt megint. Ebből az ördögi körből nem találjuk a kiutat”.

A „We Stay Loud” című dal egy lélekemelő felhívás arra, hogy bátrak legyünk, és ragaszkodjunk a szenvedélyünkhöz, amellyel a konformitás helyett a zajos ellenállást választjuk.

Magyarországon a lemez az MG Records oldalán rendelhető: https://lnk.to/MandokiSoulmates__AMOOF

Illetve elérhető az összes digitális zenei platformon: https://lnk.to/MandokiSoulmates_AMOOF