Kezdőlap Zenei élet Pearl Jam: Dark Matter

Pearl Jam: Dark Matter

A Dark Matter az amerikai grunge rockegyüttes Pearl Jam tizenkettedik stúdióalbuma, amely 2024. április 19-én jelent meg a Monkeywrench Records és a Republic Records gondozásában. Az Andrew Watt által készített albumot a „Dark Matter”, a „Running” és a „Wreckage” kislemez előzte meg.

A kaliforniai malibui Shangri-La-ban és Watt otthoni stúdiójában rögzített album az első, amelyen Josh Klinghoffer turnézó és session tag – aki a 2022–2023-as Gigaton Touron csatlakozott a bandához – közreműködőként szerepel. Az album visszatérést jelentett ahhoz a munkafolyamathoz, hogy a zenekar teljes öttagú együttesként dolgozzon együtt egy pörgős stúdiókörnyezetben; ellentétben korábbi stúdióalbumukkal: a Gigaton-nal (2020), amelyet több éven keresztül és egyéni felvételeken vettek fel.

Miután sikeresen együtt dolgoztak Eddie Vedder frontember 2022-es stúdióalbumán, az Earthlingen, Andrew Watt lemezproducert kérték fel a Pearl Jam tizenkettedik stúdióalbumának készítésére. A banda első felvételei a Dark Matterhez 2021 februárjában zajlottak Watt otthoni stúdiójában, amelyen az első két szám, a „Scared of Fear” és a „React, Respond” született.

A Dark Matter nagy részét végül sikerült három hét alatt rögzíteni 2023-ban kaliforniai malibui Shangri-La-ban,

Az album csomagolásán Alexandr Gnezdilov fényfestményei láthatók – mégpedig egy olyan metódussal kidolgozva, hogy az album borítóját egy nagy, saját készítésű kaleidoszkóp segítségével készítették el. A borítón látható minden egyes betűt külön-külön rögzítettek és kézzel írtak a levegőben egy speciálisan kialakított zseblámpával a gyöngyházhatás létrehozása érdekében.

Az albumot széleskörű kritikai elismeréssel fogadták – és egy közelgő világ körüli turné is kíséri majd.