Kezdőlap Zenei élet Pink Floyd: Animals – 2024 blu-ray audio

Pink Floyd: Animals – 2024 blu-ray audio

A legendás Pink Floyd ’Animals’ című, nagy sikerű lemezének Blu-ray verziójával jelentkezik a Parlaphone/Warner. A DTS HD – Dolby Atmos hangzással átkevert nagyszerű hangzásélményt nyújtó klasszikus album május végétől elérhető.

Az ’Animals’ a Pink Floyd tízedik stúdióalbuma, melyet a londoni Britannia Row Studios-ban rögzítették maguk a tagok, azaz David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters és Richard Wright. Az eredetileg 1977 januárjában kiadott anyagot még a nemzetközi kritikusok is a banda egyik legjobb munkájaként tartják számon.

Valóban az: lebegő álomszerűségén túl is lenyűgözően emberközeli – és úgy hagy erőteljes hatásokat a hallgatóban, hogy szerintem a Pink Floyd öt legjobb lemeze között is az egyik legegységesebb koncepciót mutatja fel még évtizedek távlatából is. Igen, ekkor még megvolt az összhang Gilmour és Wright között – és ezt a szintet aztán már csak a The Wall albummal sikerült elérni.

A konceptalbum az 1970-es évek közepi Nagy-Britanniában uralkodó társadalompolitikai viszonyokra fókuszál. Az LP-t külön dalok gyűjteményéből fejlesztették tovább olyan koncepcióvá, amely George Orwell Állatfarmjából merített jelentős ihletett. A disztopikus történet az emberek különböző osztályait állatokként ábrázolja, és habár 1977 óta sok idő telt el, a lemez narratívája még ma is visszhangzik.

Az eredeti lemezen a nyugat-londoni Battersea hőerőmű levegőből készített távlati képe szerepelt – és ugyanezt a helyszínt látjuk a borítón és a füzetben majdnem ötven év távlatából is. Az idő haladását és a brit főváros előremutató fejlődését azonban jól szemlélteti, hogy a környezetvédelmi törekvések okán is elavult szénerőmű mára azonban már London egyik legnagyobb kulturális helyszíneként működik.

(Komlós József JR)