Kezdőlap Régió BOR-HÍR

BOR-HÍR

BORRR BOR BORR

 

NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL ZAJLOTT

A XX. KADARKA NEMZETKÖZI NAGYDíJ BORVERSENY

 

 

 

Az idei évben március 13-án, 20. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Borverseny. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.

A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 93 bor közül 76 önálló Kadarka volt.

 

Dr. Kállay Miklós emeritus professor, borversenyünk szakmai fővédnöke, megnyitó beszédében a Kadarka szeretete és hozzá való kötődése mellett megemlítette a Kadarka egyediségét és szépségét is.

 

Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is.

 

A Borverseny Kadarka Nagydíját a Simon Pincészet (Egri borvidék) nyerte el. A második legszebb Kadarka a Jekl Pincészet (Villányi borvidék), a harmadik legszebb Günzer Tamás és Pincészete (Villányi borvidék) bora volt.

 

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Tamás és Pincészete villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Schieber Pincészet Baranya-völgyi Kadarka Siller borával érdemelte ki. Vári Gyula Különdíját – egy sétarepülést – a Jekl Pincészet nyerte el.

István Borház elegáns plakettjét, a „Legszebb Cuvée” különdíját Toronyi György Kékfrankos-Kadarka Rosé Cuvée bora kapta.

 

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincseit. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

 

„És igyék bort az, akinek pénze nincs,

s az övé lesz a világon minden kincs.”

(Petőfi Sándor)