Kezdőlap Sport Férfi kézilabda Eb – Fiatal csapattal Rióért – ELŐZETES

Férfi kézilabda Eb – Fiatal csapattal Rióért – ELŐZETES

Budapest, 2016. január 14., csütörtök (MTI) – Hét rutinos és kilenc, világversenyen még nem járt játékossal vág neki a pénteken kezdődő lengyelországi Európa-bajnokságnak a magyar férfi kézilabda-válogatott, hogy kvótát szerezzen Rióra vagy indulhasson az olimpiai selejtezőn.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány a korábbi évek alapemberei közül kihagyta Lékai Mátét, Császár Gábort és Ilyés Ferencet, ugyanakkor a keret több mint fele első felnőtt kontinensviadalára készül.
A csütörtöki elutazás előtt Nagy László csapatkapitány is kiemelte: hogy neki, mint korelnöknek, valamint Eb-n, vb-n, olimpián már szerepelt társainak az volt az egyik feladata, hogy felkészítsék a fiatalokat, jelezve nekik, hogy ne izgulják túl a viadalt, noha nagy a tét.
Nagy mellett Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő számít rutinosnak a keretben, így elmondható, hogy Dujshebaev bátran nyúlt a fiatalokhoz.
A kapitány szerint a felkészülés jól sikerült, közvetlenül az Eb előtt egy hónapot tudott együtt gyakorolni a csapat. Ugyanakkor a szerbek elleni két barátságos mérkőzésre – vereség Zentán, döntetlen Kecskeméten – elmondható, nem sikerült a főpróba.
Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.
Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.
Amennyiben a csapat áprilisban selejtezhet, akkor az MKSZ pályázik a kvalifikációs torna megrendezésére.
Az olimpiai kijutásért 80 millió forintot osztanak szét a játékosok között. Ha a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, akkor 30 milliót. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.
A négy csoportból a legjobb három-három együttes kerül a középdöntőbe. A magyarok gdanski továbbjutás esetén Wroclawban játszanak a spanyol-svéd-német-szlovén négyes jobbik három válogatottjával. Az elődöntőbe a középdöntős hatosok első két helyezettje kerül. Az ötödik helyért a középdöntős harmadik helyezettek, a hetedik helyért a negyedikek mérkőznek.
Az Eb magyar mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.
A Rióig vezető úton a női válogatott már elbukott: a decemberi dániai vb-n csak a 11. helyen zárt, így lemaradt a márciusi selejtezőről és vele együtt az olimpiai részvétel jogáról.
Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakad a magyarok ötkarikás sorozata.

MTI 2016. január 14., csütörtök

(Kép forrása: Internet)