Kezdőlap Kultúra Márciusig látható a szegedi Móra-múzeum Afrika-kiállítása

Márciusig látható a szegedi Móra-múzeum Afrika-kiállítása

 

 

Szeged, 2016. január 20., szerda (MTI) – A téli szünet után pénteken újranyitnak a Móra-múzeum és kiállítóhelyei, az elmúlt év egyik legsikeresebb, a Csak a jó meleg Afrika! című időszaki tárlatának nyitva tartását pedig meghosszabbították március 15-ig – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Medgyesi Konstantin szerint a családok és az iskolás csoportok kedvence lett az afrikai vadont megidéző kiállítás, melyet nyári megnyitója óta 15 ezren látták. A siker apropóján a közgyűjtemény megegyezett a szatmárnémeti múzeummal – ahonnan a kollekció legnagyobb része érkezett – a tárlat nyitva tartásának meghosszabbításáról.
A kiállítás az afrikai szavannák világát mutatja be. A látogatók maszáj házba térhetnek be, a gyerekeket szurikáta-bujkáló, afrikai játékok és sok-sok izgalmas feladvány várja.
Péntektől újra látogatható a szegedi Kultúrpalota egy másik népszerű időszaki kiállítása, Bolygón innen, Földön túl című tárlat is, melyen a látogatók bejárhatják Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének minden fontosabb helyszínét. Vulkánt pucolhatnak, naplementéket nézegethetnek, megismerhetik a rózsát, a rókát, a lámpagyújtogatót és az összes legendás szereplőt. A tárlaton láthatók a könyvhöz készült legendás illusztrációk, valamint bemutatják az író egyik kedvenc télikabátját is, melyet a második világháború elején használt.
A múzeum helytörténeti kiállítóhelyén pedig csütörtöktől Szalon-estek címmel új rendezvénysorozat indul. A kezdeményezés „fiókban heverő” alkotások bemutatását tűzi ki célul: Szegedhez kötődő írók, költők, művészek, helytörténészek beszélnek-mesélnek még kiadatlan alkotásaikról, írásaikról a Fekete ház gyönyörű enteriőr-kiállításának szalonjában. A programsorozat első vendége Simoncsics János helytörténeti szakértő, aki kiadás előtt álló, A Dáni utca és vidéke című könyvéről mesél az érdeklődőknek.

MTI 2016. január 20., szerda

(Kép forrása: Internet)