Kezdőlap Hit és élet Kozma Imre atya és Major Balázs régész Európai Polgár díjat kap

Kozma Imre atya és Major Balázs régész Európai Polgár díjat kap

Budapest, 2016. június 2., csütörtök (MTI) – Major Balázs régész és Kozma Imre atya egyikei az Európai Parlament (EP) által alapított Európai Polgár díj idei ötven díjazottjának – közölte az EP magyarországi tájékoztatási irodája csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, az EP által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a kölcsönös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat dolgoztak ki.
A díjazottakat a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen tüntetik ki, valamint meghívják őket az októberben Brüsszelben rendezendő központi díjátadó ünnepségre is.
Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, a vár feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségének számító keresztes lovagvár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a harcok 2011-es kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.
Kozma Imre római katolikus pap, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel hét regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett, majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György EP-képviselő terjesztette fel a díjra.
A díjazottakat június 1-jén választotta ki a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

bbkr \ bdó

MTI 2016. június 2.

 

(Kép forrása: Internet)