Kezdőlap Sport Rio 2016 – Kanadai aranyérem magasugrásban, döntős távolban az egyetlen orosz

Rio 2016 – Kanadai aranyérem magasugrásban, döntős távolban az egyetlen orosz

Csoba Péter, az MTI különtudósítója jelenti:
A kanadai Derek Drouin a tavalyi világbajnoki győzelme után az olimpiai bajnoki címet is begyűjtötte férfi magasugrásban, amelynek keddi versenynapján az atlétikaversenyek egyetlen orosz indulója, Darja Klisina bejutott a női távolugrás fináléjába.

A férfi magas döntője a várt magas színvonalú versengést hozta. A legnagyobb esélyesek közül Drouin, a katari Mutaz Esza Barsim és az ukrán Bohdan Bondarenko is magabiztos ugrásokkal jutott egyre magasabbra.
A mezőny erejét mutatja, hogy 2,33 méter után még hatan voltak versenyben, 2,36 méteren viszont csak öten próbálkoztak, mivel a 2013-as vb-győztes Bondarenko kihagyta a magasságot. Vetélytársai azonban nem fogytak el teljesen, amíg ő pihent, Barsim és Drouin ugyanis elsőre átjutott a léc felett, így az ukrán nehéz helyzetbe került. Különösen azok után, hogy ő rontott, míg a kanadai vb-címvédő 2,38-on is egyből átjutott.
Drouin ugrása Barsimot és Bondarenkót is nehéz helyzetbe hozta, a katari ennek ellenére háromszor is ráugrott 2,38-ra, s mindháromszor hibázott, Bondarenko viszont második rontása után emeltetett, annak ellenére, hogy csak a harmadik helyen állt. A következő magasság a 2,40 volt, s Bondarenkót szólították először. Az ukránnak egy „dobása” volt, ám előbb elfutott a szivacs előtt, majd egy reménytelen ugrást mutatott be, így a kanadai olimpiai bajnoki címet nyert.
A női 1500-asok fináléjában az utolsó 400 méterig kevés érdemleges történt, a mezőny együtt futott, majd a zárókör előtti gongszó hangjára a nagy esélyes, világcsúcstartó etióp Genzebe Dibaba robbantott, ám Faith Chepngetich Kipyegont nem tudta leszakítani. A kenyai tapadt rá, 250 méterrel a vége előtt elment mellette, s óriási tempóban robogott a célig, Dibabának pedig meg kellett elégednie a második hellyel.
Férfi 110 gáton a Baji Balázs nélküli fináléban a jamaicai Omar McLeod hibátlanul futott, és viszonylag simán nyert a spanyol színekben vesrenyző Orlando Ortega előtt.
A kedd esti programban a női távolugrás selejtezője is lezajlott az egyébként a Botafogo labdarúgócsapatának otthonául szolgáló stadionban. A mezőnyben Darja Klisina is ott volt, akinek a szereplését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az utolsó pillanatban engedélyezte.
Klisina az egyetlen orosz atlétája az olimpiának, mivel hazája szövetségét a nemzetközi szövetség (IAAF) az országban tapasztalt, központilag irányított doppingolás miatt felfüggesztette, ezzel kizárva minden Oroszországban edző versenyzőt. Klisina ugyanakkor különleges engedélyt kapott, majd elvették tőle, de a CAS végül úgy határozott, hogy indulhat Rióban. Az orosz ugró így ott volt a selejtezőben, s 6,64 méterrel nyolcadik helyen jutott be a fináléba.
Eredmények:
férfi 110 m gát, olimpiai bajnok:
———————————
Omar McLeod (Jamaica) 13.05 másodperc
2. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.17
3. Dimitri Bascou (Franciaország) 13.24

férfi magasugrás, olimpiai bajnok:
———————————-
Derek Drouin (Kanada) 2,38 méter
2. Mutaz Esza Barsim (Katar) 2,36
3. Bohdan Bondarenko (Ukrajna) 2,33

női 1500 m, olimpiai bajnok:
—————————-
Faith Chepngetich Kipyegon (Kenya) 4:08.92 perc
2. Genzebe Dibaba (Etiópia) 4:10.27
3. Jennifer Simpson (Egyesült Államok) 4:10.53

MTI 2016. augusztus 17., szerda