Kezdőlap Gazdaság Elektronikus beutazási engedélyhez kötnék az Európai Unióba történő belépést

Elektronikus beutazási engedélyhez kötnék az Európai Unióba történő belépést

Az Európai Bizottság olyan tervezetet készül bemutatni novemberben, amelynek értelmében csak vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére – olvasható az Euractiv brüsszeli hírportál friss összeállításában.

Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. Egyes források szerint ebből akár évi 2 milliárd euró is befolyhatna az uniós költségvetésbe.
Előzetes elektronikus regisztrációra kizárólag azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének azonban az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az Egyesült Királyság uniós kilépéséről (Brexit) szóló tárgyalások során a szigetország kormánya úgy dönt, hogy a továbbiakban a belső piacnak sem akar részese lenni (ennek fejében ugyanis nagy valószínűséggel engedélyeznie kellene az EU-polgárok további szabad munkavállalását), akkor a brit állampolgároknak is fizetniük kellene.
A tervek szerint az utasnyilvántartási rendszer területe nem a brit uniós biztosnak jelölt Julian King alá fog tartozni. Annak ellenére sem, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke neki szánta az unió biztonságáért felelős portfóliót. Az ETIAS-ért egyes hírek szerint Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos lenne felelős.
Név nélkül nyilatkozó francia illetékesek azt közölték, hogy a tervezetnek a biztonsági vonatkozások mellett az uniós költségvetés befoltozása is fontos célja.
Az amerikai beutazáshoz szükséges elektronikus engedély 14 dollárba kerül, 13,8 millió utas után 193,2 millió dollár folyt be tavaly a hivatalos adatok szerint.
Az Európában tervezett rendszer ennél számottevően több pénzt hozna. Az öreg kontinens a világ legnépszerűbb turistacélpontja, a Turisztikai Világszervezet azt írta friss kimutatásában, hogy 2015-ben 602 millióan látogattak Európába. Brüsszeli becslések szerint ebből mintegy 30 millióan vízummentesen léptek be valamelyik schengeni tagállamba. Szakértők szerint az évtized végére ez a szám 39 millióra nőhet.
Ha 13 euróban határozzák meg a kérelmek elbírálásának költségét, az évente több mint 500 millió eurót tenne ki. Az Euractiv egyik forrása azonban azt mondta, hogy ennél jóval magasabb is lehet a díj összege: például 50 euróval számolva 2020-ra évente akár 2 milliárd is befolyhatna ebből az uniós büdzsébe, amelynek bevétele jelenleg mintegy évi 145 milliárd euró.

kbar \ kdk \ ppd \ kvs

MTI 2016. szeptember 9., péntek