Kezdőlap Olvasgató Januártól már csak az új őstermelői igazolványok lesznek érvényesek

Januártól már csak az új őstermelői igazolványok lesznek érvényesek

Januártól már csak az új, a fogyasztókat és a tisztességes termelőket védő őstermelői igazolványok lesznek érvényesek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint már mintegy 190 ezer őstermelő megkapta az új, kártya alapú őstermelői igazolványát, további mintegy 100 ezer, még a régi típusú, papír alapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek az év végéig kell igényelnie az új igazolványt kamarai jogviszonya folyamatos megőrzéséhez. Jövő januártól a vásárlók ugyanis már minden őstermelő adatait lekérdezhetik a NAK mobiltelefonos alkalmazásával vagy internetes portálján.
Az őstermelői igazolványról szóló, ez év január 1-jétől hatályos kormányrendeletnek megfelelően a 2016 előtt kiváltott, jelenleg még hatályos, papír alapú – barna színű – igazolványok ez év december 31-én hatályukat vesztik.
Ez mintegy 100 ezer őstermelőt érint. Közülük 37 ezer őstermelőnek van a 2017-2018-as évre érvényesített értékesítési betétlapja, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan töröl majd a nyilvántartásból. Erről az őstermelőt külön nem értesítik, és az intézkedésről hatósági döntés sem születik.
Az új igazolvány számos előnnyel jár: hamisítás ellen védett, mindemellett tartósabb, így öt évig hatályos. Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a Nébih nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.
A NAK őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már 2016 szeptemberétől elérhető – tartalmazza a közlemény.

MTI 2016. november 9., szerda