Kezdőlap Olvasgató Sakkvilágbajnoki döntő – Carlsen harmadszor vagy Karjakin először – ELŐZETES

Sakkvilágbajnoki döntő – Carlsen harmadszor vagy Karjakin először – ELŐZETES

Az új generáció párharcaként harangozzák be a szakportálok a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az orosz Szergej Karjakin pénteken kezdődő sakkvilágbajnoki döntőjét, amelynek hivatalos szakkommentátora Polgár Judit lesz.

Ez lesz az első alkalom, hogy a világbajnoki címért két olyan játékos mérkőzik meg, akik már a számítógépes elemzések korában nőttek fel. Carlsen 25, kihívója 26 éves.
Carlsen 2013-ban Csennajban hódította el a világbajnoki címet az indiai Viswanathan Anandtól, 6,5-3,5-re győzte le a hat évig uralkodó világelsőt. Egy évvel később Szocsiban megvédte címét a kihívóval, Ananddal szemben, akkor 6,5-4,5-re nyert.
Carlsen 2853 ponttal vezeti a világranglistát, Karjakin – aki a moszkvai, nyolcrésztvevős világbajnok-jelölti verseny győzteseként szerezte meg a kihívói jogot – 2772 ponttal a kilencedik.
Az eseménynek a New York-i Fulton Market ad otthont, csütörtökön lesz az ünnepélyes megnyitó, majd a sorsolás. Az első partira magyar idő szerint pénteken 21 órakor kerül sor. Az nyeri a 12 játszmás döntőt, aki hamarabb szerez 6,5 pontot. Hat-hat után négyjátszmás rapid meccsek, majd ha szükséges, villámpartik következnek.
A klasszikus időkontroll szerint 2-2 óra áll rendelkezésre az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidőt is kapnak a felek.

MTI 2016. november 10., csütörtök