Kezdőlap Események Ünnepeljük a gyerekekkel a Könyv Világnapját!

Ünnepeljük a gyerekekkel a Könyv Világnapját!

A könyvek minden életkori szakaszban fontos szereplői a gyerekek fejlődésének: a csecsemők segítségükkel tanulják a hangokat, szavakat, a nagyobbak innen tanulhatnak írni-olvasni, a kamaszkorban pedig fontos segítséget nyújthatnak az önállósághoz vezető út megtalálásában. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok az április 23-i Könyv Világnapja Alkalmából gyűjtötte össze, miért fontos könyvet adni a gyermekek kezébe az egyes életkori szakaszokban.

  1. babakorban kell elkezdeni!

Azt gondolhatnánk, a gyermekek életében elsőként a beszéd kialakulásakor fontosak a könyvek, pedig már csecsemőkorban érdemes bevetni a betűk és a színes formák varázserejét. A babákat ugyanis megnyugtatja a meseolvasás, még akkor is, ha a szöveget nem értik. A mesekönyv azonban nemcsak nyugtat, jelentős szerepe van a tanulásban, fejlődésben is: a gyerekek az alapvető formákat, színeket a könyvekből is megismerhetik, megtanulhatják. Az első könyvek rendkívül fontosak a beszéd kialakulása előtti években, hiszen a gyerekek a szülőt utánozva ekkor próbálgatják az első szavak kiejtését.

milyen könyvet? A legkisebbeknek puha, színes, leporelló „könyveket” ajánlunk, amelyek egyszerű ábrákat, történeteket tartalmaznak, és amelyeket könnyen meg is tudnak fogni. Jó választás lehet a színes-csipogós fürdőkönyv, amit akár még a fürdetéshez is magával vihet, az altatást pedig olyan könyvek segíthetik, mint például Gróh Ilona Ringató című könyve, amelyből nyugtató dalokat énekelhetünk a kicsinek.

  1. mesekönyv a beszédfejlődésért

A szakértők szerint a rendszeres meseolvasás a korai gyermekkorban, azaz az 1-3 éves gyermekeknél az egyik legjobb szellemi fejlesztő módszer. Ebben a korban fontos, hogy gyermekünk megértse az őt körülvevő környezetet, az élet történéseit, az ok-okozati összefüggéseket, amelyhez egyszerű és hatékony segítséget nyújtanak a könyvek. A beszéd ebben a korban fejlődik leginkább, ezért fontos, hogy a mesélés révén gazdagítsuk a gyermekek szókincsét, segítsük szövegértésüket.

milyen könyvet? 1-3 éves korban olyan könyveket ajánlunk, amelyek a hétköznapokról szólnak. Akár saját magunk is írhatunk/rajzolhatunk kis történeteket, amikben gyermekünk a főszereplő, a cselekmény pedig egy vele megtörtént eset. Berg Judit mesekönyveivel nem hibázhatunk, hiszen Rumini kalandjait, de a Hisztimesék és a Meseleves című köteteit is nagyon szeretik a gyerekek.

  1. készüljünk az iskolára könyvekkel!

Ha gyermekünk az első gyermekkor szakaszában van, azaz ha 4-7 éves, a meseolvasással és a könyvek megszerettetésével segíthetjük az iskolaérettségét. Mivel rengeteg könyv veszi majd körül az iskolában, a meséken keresztül már ezt megelőzően a mindennapok részévé tehetjük a könyvek szeretetét, az olvasást, a szövegértést. Mindez nagyban segíti a koncentrációs képességet is, amire a következő években nagy szüksége lesz.

(K&H)