Kezdőlap Események 2009-ben találkoztak először, most együtt versenyeznek

2009-ben találkoztak először, most együtt versenyeznek

Mozgalmas hétvége előtt állnak legjobb kajakosaink és kenusaink, csütörtöktől Szolnokon a második válogató következik, amelyen a tét az augusztusi racicei világbajnokságon való indulás lesz. Nézzük meg, miként változott az első szegedi felvonáshoz képest a férfi kajakos mezőny.

Új páros mutatkozik be a szolnoki második válogató versenyen, és bizony van képünk a két versenyző első találkozásáról! Pontosan nyolc esztendővel ezelőtt egy tokaji sportbálon lépett oda egy kiskajakos a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánhoz, akivel dedikáltatta a pólóját. A két versenyző története most újra találkozik: a 39 esztendős Kamera ugyanis ezen a hétvégén egy hajóba ül a mindössze 19 éves Mozgi Milánnal.
„Húsz év van közöttünk, kicsit furcsa ezt kimondani, de büszkeséggel is tölt el, hogy még itt vagyok – mondta Kammerer Zoltán, aki Mozgi Milánnal alkotott ötszáz párosa mellett ötszáz és ötezer egyesben, valamint Bárdfalvi Márkkal ezer párosban szerepel ezen a válogatón. – Bár jónak tartom a párosunkat Milánnal és kíváncsian várom, hogy mit hoz ez a válogató, nem hinném, hogy Nádas Bence és Tótka Sándor mellett nekem helyem lehetne az ötszázas csapathajóban. Ami elérhető cél számomra az az ezer méter, amelyen szeretnénk Márkkal előbbre lépni.”
„Példaképből csapattárs lett, és nagyon jó érzés Kamerával egy hajóban ülni. A párosunk gyors, mint a villám, eddig kétszer mentünk együtt és már elsőre összhangban voltunk. Bízom benne, hogy ezt a válogatón is képesek leszünk megmutatni” – tette hozzá Mozgi Milán, aki az első válogató eredménye alapján ott lesz a plovdivi Európa-bajnokságon rajtoló négyesben.
K-2 500 méteren Hüvös Viktor csoportjából is egy új páros mutatkozik be. A Szegeden győztes Nádas Bence, Tótka Sándor duó mellett Dombi Rudolf és Molnár Péter száll vízre. London olimpiai bajnoka az előző válogatón Bán Kristóffal lett harmadik ebben a versenyszámban, a 200 egyesben harmadik helyen záró Molnár Péterrel még gyorsabb egységet alkothatnak.
Rami Zur csapata is készülődik az újabb felvonásra, igaz, az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel egy hete még arcüreggyulladással bajlódott.
„A két fő számom az ezer és ötszáz páros lesz, amelyen Kugler Attilával indulok, akivel az első válogatón a hosszabbik távon a harmadik helyen zártunk. Szerintem most is ezer méteren lehet nagyobb esélyünk a jó szereplésre, biztatóak voltak az idők, amiket mentünk, de jósolni nem merek, főleg az első válogató után, ahol igen látványos volt az ezer páros futama nagy meghalásokkal és még nagyobb finisekkel. Természetesen egyesben is rajthoz állok, kérdés, hogy ki, mennyire tudja majd kihasználni a pálya és az egyes menő Kopasz Bálint adta lehetőségeket” – mondta Pauman Dániel, aki szerint kevesen vállalják majd be az ezer egyest, hiszen mindössze két óra a különbség pénteken az egyes és a páros döntője között.
Az első válogatón K-2 1000 méteren Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettőse nyert, Kiss István és Tóth László tanítványainak az elsődleges célja, hogy az Európa-bajnoki indulás mellé megkaparintsák a világbajnoki részvétel lehetőségét is.
„Bár ötszáz párosban is rajthoz állunk, a fő szám természetesen az ezer méter. Nem dőlhetünk hátra, hiszen nagyon erős egységek indulnak a döntőben. Mindenkire figyelnünk kell” – mondta Hufnágel Tibor.
K-1 200 méteren természetesen újabb győzelemre készülődik Horváth Bence, no és arra, hogy Szomolányi Mátéval párosban visszavágjanak a Birkás Balázs, Balaska Márk párosnak. Az első válogatón a rajtot követően kormányhiba miatt ki kellett állni a győri egységnek, most bíznak benne, hogy nem lesznek technikai gondjaik.
„A céljaim maradtak, vagyis kétszáz egyesben és párosban szeretnénk odaérni a világbajnokságra. Remélem, most már nem lesz semmi problémánk. Hogy ki, milyen számban indul, az egyáltalán nem foglalkoztat, csak magamra koncentrálok, magamat szeretném legyőzni, és bízom benne, hogy akkor jó évet zárhatok” – mondta Horváth Bence.