Kezdőlap Események Átadták a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia új sportcsarnokát

Átadták a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia új sportcsarnokát

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia új multifunkcionális sportcsarnoka az Izsáki úti, egykori uszodaépület teljes átépítésével valósult meg. Az egykori sportlétesítményt, amely Közép Európában az első 50 méteres fedett uszoda volt, 1968. június 9-én Hanáky István tervei alapján adták át. Sok nagy úszóversenyt rendeztek az épületben, amelyeken országos csúcsok dőltek meg. Az épületet azonban 2011. május 27-én a gazdaságtalan működtetés miatt be kellett zárni.

2017.augusztus 29-én, 2286 nappal a bezárás után ismét megnyitotta kapuit az épület, amely 49 évvel ezelőtt a sportért született, és mostantól a sportért él tovább.

A leromlott állapotú, használaton kívüli uszodaépületből a meglévő adottságok figyelembe vételével, épületbővítéssel és funkcióváltással készült el az új sportkomplexum, amelyben 3 sportpályát – egy center és két gyakorló pályát – öltözőket és irodákat alakítottak ki. Mintegy kétezer négyzetméter sportfelület jött létre az átalakítással.

A három ütemben megvalósult beruházás 791 millió forintba került. Az összeg a látvány csapatsportágak tao-támogatását lehetővé tevő törvénynek köszönhetően kapta a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia a támogatóitól, közöttük a névadótól, a Mercedes-Benz Gyártól.

A beruházáshoz szükséges önrészt, a teljes összeg 30 százalékát Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította. Az Akadémia sportfejlesztési pályázatát támogatta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Nemzetgazdasági Minisztérium valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely egyben ellenőrzi is a beruházás elszámolását.

Az új sportcsarnok a sportolók mellett a városi oktatási intézményei számára is lehetőséget kínál arra, hogy a mindennapos testnevelés megfelelő körülmények között történhessen.

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia a tao támogatásának köszönhetően az elmúlt négy évben 6 iskola tornatermét és öltözőjét újította meg, valamint megépült egy kültéri pálya a szabadidőközpontban, amelyet a lakosság korlátlanul igénybe vehet.

A Kosárlabda Akadémia által építtetett sportcsarnokban a kecskeméti sportrelikviákat kiállító sportmúzeum valamint a vívók is helyet kapnak a jövőben, de egyéb sportágak részére is nyitva áll az épület.

Az épület ipari műemlék, ezért nagy mértékben kellett igazodni, ahhoz, hogy az épület küllemét nem éehetett átalakítani, tehát a tető megemelésére sem volt lehetőség (egyedi kialakítása a szabályos belmagasság érdekében).

A beruházás kiviteli terveinek elfogadása után az építési engedélyt 2014. augusztus 11-én kapta meg az Akadémia. A multifunkcionális sportcsarnokban az egykori úszómedencében süllyesztve lett kiépítve a centerpálya, amely így a nemzetközi előírásoknak is megfelel. A centerpálya két oldalán keresztben alakították ki az edzőpályákat.

Az Akadémiáról

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát 2013. február 22-én akkreditálta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Az Akadémia Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdoni keretei között működik az Önkormányzat támogatásával.

2013. június 13-án a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szponzorációs szerződést írt alá a kecskeméti régió sportutánpótlás-neveléséről. Névadó szponzora lett a Kosárlabda Akadémiának.

A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia keretei között 600 leány és fiú sportol.

Az Akadémián erőnléti edző és gyógytornász segíti az utánpótlás nevelés programját, valamint szerződést kötött a Testnevelési Egyetem Terhelés Élettani Laboratóriumával is.

A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének jegyében együttműködési megállapodást írt alá az Akadémia a szerb Yubac Basketball Camppel, a 25 éves hagyományokra visszatekintő, nemzetközileg is elismert magaslati kosárlabda táborral, valamint a világhírű belgrádi Partizan klubbal.

Az Akadémia programjában, a korábbi 108 szoros magyar válogatott kosaras, Ivkovicné Béres Tímea vezetésével 40 munkatárs dolgozik.