Kezdőlap Zenei élet Gershwin: Rhapsody In Blue – Balog József

Gershwin: Rhapsody In Blue – Balog József

Ritkán hallott – ám mégis népszerű zongoradarabok csendülnek fel a kiváló magyar zongoraművész: Balog József legújabb Hungaroton megjelenésén. A látszólagos ellentmondás tárgya George Gershwin – kinek jól ismert dalai szóló zongora letétben is igazán hatásosak.

A Hungarotonnál megjelent, kiváló fogadtatásban részesülő Liszt: Transzcendens Etűdök után könnyedebb hangütésű szóló zongoradarabokkal jelentkezik Balog József. A fiatal művész a standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét; sőt jazz inspirálta klasszikus zenét, is – amint mostani megjelenésén is hallhatjuk.

Az új albumot tekintve leszögezhetjük, hogy a Rhapsody In Blue szólózongorás változata mellett a nagyon ritkán hallható Három prelűd éppúgy ritkaságszámba megy lemezfelvételen, mint a Daloskönyv zongoraletétjei. Vagy éppen a Rialto Ripples Rag – Donaldson, a Porgy és Bess opera népszerű betétdala: a Summertime – Beryl Rubinstein, és a Virtuóz etűdök népszerű dallamokra – a legendás Earl Wild átiratában.

Gershwin, aki a lemezen is hallható Rapszódia – vagy éppen az Egy amerikai Párizsban vagy a Porgy és Bess sikerének hála széles körben ismert szerző napjainkban is, kiváló technikájú, színes képzelőerejű zongorista volt. Darabjai zenei körítés nélkül, egyetlen szólózongorán is megállják a helyüket és kiváló szórakozást nyújtanak a hallgatónak. Főképpen, ha egy olyan felkészült és virtuóz egyéniség játssza azokat, mint Balog József.

George Gershwin zongoraműveit generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája előadásában, a legmagasabb szinten ismerhetjük meg. Balog megint bizonyságot tesz tehetségéről, melynek révén, briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével egyaránt kivívta a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését.

Komlós József JR