Kezdőlap Régió BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt 24 óra közlekedési balesetei Bács-Kiskun megyében.

Megyénkben az elmúlt 24 órában 3 súlyos és 3 könnyű sérüléssel járó, valamint 15 anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Az 5405-ös számú úton közlekedett Soltvadkert felől Tázlár irányába 2017. december 8-án 18 óra 30 perc körül egy 26 éves tázlári férfi egy Renault Laguna típusú személygépkocsival. A helyszíni szemle adatai szerint a sofőr az út 2.500-as méterénél későn vette észre az előtte közlekedő kerékpárost és elütötte. A baleset következtében a 42 éves soltvadkerti nő az elsődleges orvosi szakvélemény alapján súlyos sérülést szenvedett.

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A gyalogos és kerékpáros balesetek magas számához nagymértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, gyakran felhős ég, és a sűrű téli csapadékok (hó, ónos eső stb.) is megnehezítik a járműből való kilátást. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a jelenlétük észlelését. Ezen túl a szennyezett, vagy a hótól, illetve jégtől kellően meg nem tisztított szélvédők, azok esetleges belső párásodása, vagy a régi, funkcióját betölteni már nem képes ablaktörlő lapátok használata is rendkívül kedvezőtlenül hat az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosok észlelhetőségére.

A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy minden esetben kellő óvatossággal közelítsék meg a gyalogosokat és a kerékpárosokat. Tartsanak kellő követési- és oldaltávolságot! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)