Kezdőlap Zenei élet The Greatest Showman– filmzene

The Greatest Showman– filmzene

A 2017-ben forgatott amerikai életrajzi drámát – a ‘The Greatest Showman’-t- Hugh Jackmannal, ZacEfronnal, Zendayával és MichelleWilliams-szel a főszerepekben forgatták le New Yorkban. S mivel ez alapvetően egy varieté mozi – így a népszerű színészeknem csak színészi tehetségüket, hanem tánctudásukat és remek hangjukat is megcsillantják a zenés filmben. A film zenéje a napokban jelent meg CD-n a Warner Music jóvoltából.

2017 legnagyszabásúbb, egyben Golden Globe-díjas musicalje már meghódította a mozikat, a CD-n kiadott filmzenének köszönhetően pedig mostantól bármikor újraélhetjük a ’The Greatest Showman’ lélegzetelállító és könnyfakasztó – vagy éppen mosolyra csábító pillanatait.

Bár a film történetéhez mintául szolgáló kor a 1850-es évek második felére datálódik, a mozi zenéje nem archaizáló – az itt hallható dalok napjaink modern popzenéjének hatásait tükrözik,és aktuális trendjeit adják vissza mind hangszerelésükben, mind hangulatukban. Elmondható, hogy az album szórakoztató, megható, könnyen megjegyezhető dalokat kínál a hallgatóknak, amelyek hallatán mi is elvisszük, hogy minden álmunk valóra válhat.

Hiszen a cirkusz maga a csoda – és nem csak a kisgyerekeknek. Meg hát azt is tudjuk régóta, hogy cirkusz az egész világ. Hiszen a cirkusz a bennünk lévő vágyak, félelmek, örömök és feszültségek megjelenítése és levezetése.Csak hát eza film sokkal több ennél – és ezértlátni és hallani kell.

A látványos film kerettörténete P. T. Barnum (Hugh Jackman alakításában) körül forog. A legendás Barnum cirkusz alapítója lángész volt, akinek hihetetlen dolgok születtek a fejében, és át tudta fogalmazni a cirkusz valóságába őket. Az ő utánozhatatlan képzelőerejéből születő műsorszámokat azóta sem tudja leutánozni senki. Most ebben a filmben újjászületik a show, és újjászületik a showman – egyetlen forgatagos, látványos, szemkápráztató kavalkádban mutatkozik be a világ legkülönösebb cirkuszigazgatója, és élete főműve: a Barnum Cirkusz.

A Michael Gracey rendezte, látványos, musicalként megjelenített kosztümös mozihoz hatásos filmzene készült.A 11 eredeti számot tartalmazó ‘The Greatest Showman’ lemez a 2018-as Golden Globe-on elnyerte a legjobb eredeti filmzene díját „This Is Me” című számának köszönhetően. Az album dalainak szerzője  BenjiPasek és Justin Paul, akik többek között a ‘La LaLand’  Oscar-díjas zenéjében is közreműködtek.

(Komlós József JR)