Kezdőlap Politika Agrárreform: a minőség fontosabb a gyorsaságnál! – Erdős Norbert sajtóközleménye

Agrárreform: a minőség fontosabb a gyorsaságnál! – Erdős Norbert sajtóközleménye

„A mezőgazdasági szakbizottságban nagy többséggel sikerült elérnünk, hogy ne a jelenlegi Európai Parlament szavazzon az Unió új agrárpolitikájáról. Így a következő, várhatóan bevándorlásellenes többségű Parlament dönthet majd a vidék jövőjéről, mely a migráció támogatása helyett reményeink szerint újra a hagyományos kohéziós és agrártámogatásokat helyezi előtérbe” – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Brüsszelben. 

„Phil Hogan agrárbiztos az európai parlamenti frakciókat komoly nyomás alá helyezve szorgalmazta, hogy az EP még a májusi választások előtt szavazzon az agrárreformról szóló álláspontjáról. Az agrárpolitikai szövegek azonban még messze nincsenek készen, s nemcsak a frakciók között, de még az egyes frakciókon belül sincs megegyezés számos kérdésben” – mutatott rá a néppárti politikus. “Számunkra például elfogadhatatlan, hogy irreálisan szigorú környezetvédelmi szabályokat akarnak rákényszeríteni a gazdákra, és minden területalapú kifizetést központilag be akarnak vonni a támogatási felsőhatár alá” – tette hozzá Erdős.

A fideszes EP-képviselő szerint aggályos, hogy még nem ismerjük a jövőbeni uniós agrárköltségvetést, továbbá a hamarosan bekövetkező Brexitnek is minden bizonnyal súlyos agrárpiaci hatásai lesznek. „A fentiek pontos ismerete nélkül lehetetlen megfelelően tervezni, ezért legalább fél évvel el kell halasztanunk a jogalkotást” – hívta fel a figyelmet Erdős.

A héten a Mezőgazdasági Bizottság április elejére halaszotta az agrárreformmal kapcsolatos parlamenti álláspont elfogadását, így a plenáris szavazásra nem kerülhet sor a májusi választások előtt.