Kezdőlap Politika A klímavédelmi célokkal összhangban kell megőrizni a versenyképességet

A klímavédelmi célokkal összhangban kell megőrizni a versenyképességet

„A klímahelyzet összetettségét szem előtt tartva felelősen kell cselekednünk! Megoldást kell találnunk a klímasemlegességgel járó költségek közös finanszírozására, hogy továbbra is versenyképesek maradhassanak az európai gazdasági szereplők” – mondta el Tóth Edina és Gyürk András fideszes EP-képviselő Strasbourgban az éghajlati és ökológiai vészhelyzetről rendezett plenáris vita kapcsán.

Tóth Edina felszólalásában rámutatott: tudományos tények bizonyítják, hogy még nem késő lelassítani a klímaváltozást, ezért azonban higgadt, jól átgondolt tervekkel lehet a legtöbbet tenni.

„Az Európai Unió részéről komoly anyagi hozzájárulásra van szükség a tagállamok kiadásaihoz, ha az a közös cél, hogy az EU gazdasága 2050-re klímasemleges legyen. Az erről készült hatásvizsgálat alapján Magyarország energiatermelésének akár 90%-a már 2030-ra klímasemleges lehet. Azonban azt is kimutatták, hogy a 2050-re tervezett teljes karbonsemlegesség elérése Magyarországon legalább 150 milliárd euróba fog kerülni”- mutatott rá Tóth Edina.

Hozzászólásában Gyürk András hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés a környezeti összetevő mellett versenyképességi és szociális dimenzióval is bír. Ezért olyan intézkedésekre van szükség, amelyek nem vezetnek a fogyasztói energiaárak ugrásszerű megnövekedéséhez és nem veszélyeztetik a tagállamok ellátásbiztonságát, versenyképességét.

Strasbourg, 2019. október 23.

 

További információ:

Tóth Edina irodája: +33-3-881-77602

Gyürk András irodája: +33-3-881-77727

http://fidesz-eu.hu/

https://gyurkandras.hu/hu/