Kezdőlap Jótékonyság Van kihez fordulni, ha bántanak! – üzeni az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők...

Van kihez fordulni, ha bántanak! – üzeni az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Elgondolkodtató kisfilmmel mutatják be a kapcsolati erőszak áldozatait segítő krízisambulanciák működését
Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységének kiemelten fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. Az elmúlt években véghez vitt ezirányú komoly fejlesztéseknek köszönhetően mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált, amely a kríziskezeléstől a reintegrációs szolgáltatásokon át, egészen a prevencióig nyújt ellátásokat és működtet programokat az ország több pontján. A november 25-ei világnapon egy az AVON Cosmetics Hungary Kft. támogatásával készült, a krízisambulanciák munkáját bemutató kisfilmmel hívják föl a figyelmet a kapcsolati erőszak elleni küzdelem fontosságára.

A segélyszervezet a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, illetve a társadalmi szemléletformálásra. Az elmúlt években több országos figyelemfelhívó kampányt indított, amelyek megszólították mind a bántalmazottakat, mind pedig azokat, akik bár nem érintettek, de a környezetükben szembesülnek bántalmazással. Míg 2017-től online tanácsadó szolgáltatás keretében, addig 2018-tól Budapesten, Miskolcon, Szolnokon és Orosházán nyílt krízisambulanciáin már személyesen is bárki, akár anonim módon tud tanácsot kérni szakembereitől. A segélyszervezet több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az áldozatok ellátása és rehabilitációja terén, titkos menedékházat működtet, illetve több településen tart fenn bántalmazott családoknak azonnali menedéket kínáló krízisközpontot. Országszerte működő Kapaszkodó gyermekfejlesztő programja keretében külön figyelmet fordít a bántalmazásban érintett gyermekekre, speciális programokkal, táborokkal segítve az őket ért traumák feldolgozását. A segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni küzdelmét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az AVON Magyarország és a Vodafone Magyarország Alapítvány segíti elkötelezetten évek óta.

A kapcsolati erőszak sajnos komoly számokat indikál jelenleg Magyarországon. Minden ötödik nő szenved a bántalmazástól és évente több mint 50 áldozatot követel, azaz hetente egy nő halálát okozza. Éppen ezért nagy jelentőségű a most elkészült kisfilm üzenete, mely a személyes tanácsadással segítő krízisambulanciák működését mutatja be.  Az ajtón egyedül kell belépnie, de onnantól szakértő segítő kezek vezetik a bántalmazás áldozatait a szabaduláshoz vezető úton – mondja Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője a filmben, és egyben arra biztat, hogy bátran szembe kell nézni a problémával. Fontos, hogy felismerjük egyáltalán, hogy mi magunk vagy éppen ismerősünk bajban van, hiszen míg a médiában legtöbbször csak a fizikai illetve szexuális bántalmazás jelenik meg, addig számos más módon is rombol a kapcsolati erőszak. A szóbeli, lelki, sőt akár gazdasági agresszió akár észrevétlenül, de súlyosan megmételyezhetik a kapcsolatokat és menekülni kell belőlük – teszi hozzá a szakember.

A kisfilm és az Ökumenikus Segélyszervezet üzenete egyértelmű: Van kitől segítséget kérni és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni az www.aszeretetnemart.hu oldalon. A honlapon megtalálható a személyes beszélgetésekre lehetőséget adó krízisambulanciák elérhetősége, valamint online is tanácsot lehet kérni az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális szakembereitől.

A teljes kisfilmet a https://youtu.be/iDMHJpIu30c linken lehet megtekinteni.