Kezdőlap Hit és élet Gyertyaszentelő Boldogasszonyt ünnepelték a Wojtyla Házban

Gyertyaszentelő Boldogasszonyt ünnepelték a Wojtyla Házban

Urunk bemutatásának ünnepén, ősi nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a katolikus közösségek megemlékeznek arról, hogy születése után negyven nappal Szent József és Szűz Mária bemutatta a kisded Jézust a jeruzsálemi templomban. A Wojtyla Barátság Központban ez alkalomból gyertyát szentelt hétfő délben dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa. (Fotók: Mátyus István)

A Wojtyla Ház kórusánakelőadása után Farkas Pál, a népkonyha programszervezője köszöntötte a vendégeket: Lévai Jánosné tanácsnokot, dr. Finta József atyát, Tarjányi Antalt, a Kecskeméti Vadaskert főállatgondozóját, valamint Facol Lajost, a ház egyik lelkes önkéntesét. Egyúttal megköszönte a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola fodrász- és kozmetikus tanulóinak délelőtti munkáját, melynek eredményeképpen megújulhatott több tucat gondozott külső megjelenése.

Tarjányi Antalarról számolt be, hogy a Kecskeméti Vadaskert medvéje a hétvégén kijött „barlangjából” és meglátta árnyékát, majd étkezés után visszament helyére. Ez a néphagyomány szerint hosszú telet sejtet. – Tehát még várhatók fagyok februárban a medve jóslása szerint – fogalmazott a főállatgondozó.

József atya Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről beszélt.

Az Úr bemutatása a nyugati liturgiában Szűz Mária tisztulásának és a fénynek az ünnepe, a görög liturgiában pedig a találkozásé – ekkor találkozott Krisztus az emberiséggel Simeon és Anna próféta asszony személyében. Lukács evangélistától tudjuk, hogy az előírt áldozat felajánlásakor jelenlévő agg Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása.

A gyertya az ókeresztény időktől Krisztus-jelkép; a viasz emlékeztet Jézus emberi természetére, a világosság pedig istenségére. Az önmagát felemésztő gyertya mások szolgálatára világít, ugyanakkor az élő cselekedetben világító hit szimbóluma is. Ezen az ünnepen a szentmiséken megáldják a gyertyákat, legtöbb helyen körmenetet is tartanak.

– Az egyszerű, megszokott, hétköznapi dolgok az igazán nagyok. Ezekben is fel lehet ismerni Isten nagyszerűségét. Simeon megtapasztalhatta élete beteljesülését: láthatta az újszülött Jézust. Az emberi élet lényege, hogy találkozzunk Jézussal, majd földi létünk végén hazatérjünk hozzá – hangoztatta a Nagytemplom plébánosa.

Lévai Jánosné is üdvözölte a Wojtyla Ház gondozottjait. Köszöntőjében felhívta a figyelmet: még vasárnapjaink is gyakran az anyagiak hajszolásával telnek. A lélek ápolására legtöbbször nem fordítunk gondot. – Az ember feltöltődik, ha ilyen egyházi ünnepeken részt vesz. Én is mindig feltöltődöm, amikor ide, a Wojtyla Házba jöhetek – szólt a jelenlévőkhöz. Egyben bejelentette: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elfogadta a Wojtyla Barátság Központ meghívását, és részt vesz a szociális intézmény április 2-ai rendezvényén, melyen Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – halálának, vagyis égi születésnapjának 15. évfordulója alkalmából tart emlékünnepséget a népkonyha sorsközössége.

A programot a felszólalások között a Wojtyla-kórus tagjainak énekhangja és Tóthné Király Enikő kórusvezető gitárjátéka színesítette.

Az eseményt a Balázsokért szóló közös imádság zárta, majd kezdetét vette az ebédosztás, mely ezúttal a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia anyagi támogatásával valósulhatott meg. Finta József atya, a hívőközösség lelkipásztora kolbászos rakott burgonyát, kenyeret és süteményt szolgált fel a szegényeknek.