Kezdőlap Európai Parlament A büdzsével foglalkozó képviselők sürgős vészforgatókönyvet kérnek 2021-re a CLVID-19 miatt

A büdzsével foglalkozó képviselők sürgős vészforgatókönyvet kérnek 2021-re a CLVID-19 miatt

A közegészségügyi válságra, és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel a képviselők ismét kérik a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését.
 
 •A költségvetési vészforgatókönyvnek foglalkoznia kell a COVID-19 járvány következményeivel•A képviselők üdvözlik a Bizottság elnökének bejelentését a 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslat frissítéséről, és a jelenleginél ambíciózusabb terveket várnak•Az uniós költségvetés legyen a közegészségügyi, gazdasági és szociális válság megoldásának részeA Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke és a képviselőcsoportok koordinátorai hangsúlyozzák: a következő, a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú pénzügyi kerettel (MFF) kapcsolatos munkának folytatódnia kell, és a jelenlegi közegészségügyi válság hosszú távú hatásait is számításba kell vennie. Ezért minden valószínűség szerint csúszik az MFF elfogadása, és arra nem kerül sor időben. Emiatt minden eddiginél sürgősebb, hogy a Bizottság beterjesszen egy költségvetési vészforgatókönyv-javaslatot, amely 2021. január elsején léphetne életbe. A Parlament már 2019 októbere óta vár a vészforgatókönyvre.
A 2021-re vonatkozó vészforgatókönyvnek a koronavírus-járvány közvetlen következményeit is kezelnie kellene, folytatva azt a jó gyakorlatot, amelyet a 2020-as költségvetésben lévő források átirányításával és a meglévő eszközök megerősítésével kezdtek az uniós intézmények. 

A képviselők a több éves költségvetéssel kapcsolatban egy március 26-i sajtóközleményben a jelenlegi, 2018 májusából származó javaslat felülvizsgálatát kérték. A képviselők üdvözlik a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a felvetéssel kapcsolatos gyors bejelentését. A Bizottság elnöke múlt szombaton kijelentette: „A Bizottság olyan változtatásokat terjeszt be az MFF-javaslathoz, amelyek számításba veszik a koronavírus-válságot. A javaslatok között szerepel majd egy gazdaságösztönző csomag is, amely szolidaritás és felelősségvállalás révén fenntartja az Unión belüli kohéziót.” „Szeretnénk, ha a Bizottság a szokásos kereteken kívül gondolkodna, és a 2018 májusi javaslatánál jelentősen ambíciózusabb költségvetést tenne az asztalra. A javaslat szükség esetén az Unió saját bevételi forrásainak reformjára is kiterjedhet annak érdekében, hogy nagyobb költségvetési mozgásteret biztosíthasson. Minden egyes program esetében fel kell mérni, hogy hogyan járulhat hozzá a gazdasági felépüléshez, a közegészségügyhöz és a válságkezeléshez. Legyen rugalmasabb a büdzsét, és tükrözze az új Bizottság politikai prioritásait: a zöld megállapodást, a digitalizációt és a geopolitikai célkitűzéseket. Ahogy már a múlt héten is mondtuk: ezek a kihívások nem válnak köddé, sőt, a koronavírus-válság következtében a megoldásuk még sürgetőbbé válhat” – fogalmaztak a képviselők.„Hadd emlékeztessünk arra, hogy az Unió költségvetése részét képezi a közegészségügyi, gazdasági és szociális válságra adandó válasznak: mind nemzeti, mind összeurópai szinten kiegészíti a többi eszközt és kezdeményezést” – tették hozzá. Háttér A Költségvetési Bizottság már több alkalommal kérte a Bizottságot, hogy terjesszen be a következő évre vonatkozó vészforgatókönyvet. Erre azért van szükség, hogy legyen egy, a kifizetések folyamatosságát garantáló védőháló az uniós programok kezdvezményezettjei számára arra az esetre, ha a tagállamoknak nem sikerülne időben megállapodni a 2021 és 2027 között érvényes MFF-ről, és az nem lépne életbe 2021. január elsején. Mivel a jelenleg érvényben lévő hosszú távú költségvetési keret 2020. december 31-én lejár, az Uniónak a következő hét évre új költségvetési keretet kell elfogadnia. A Bizottság 2018 májusábanterjesztette be a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó javaslatát. Az Európai Parlament 2018 novemberében fogadta el a javaslattal kapcsolatos álláspontját, amelyet 2019 októberébenmegerősített. A Tanácsnak még nem sikerült megállapodnia álláspontjában. A z MFF életbe lépéséhez a Parlamentnek jóvá kell hagynia azt.