Kezdőlap Egészség Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

A férfiak maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék prosztatájuk egészségét. Mire figyeljen? Mit tehet egészsége megőrzése érdekében? Vegyen részt rendszeresen szűrővizsgálatokon! Ha a családjában már előfordult prosztatarák, feltétlenül konzultáljon orvosával a megelőzési lehetőségekről, a teendőkről és a szükséges vizsgálatokról! Akinek az édesapjánál vagy testvérénél alakult ki a prosztatarák, annak kétszer nagyobb a kockázata a betegségre. Évente ellenőriztesse PSA-vérszintjét! Évente vegyen részt urológiai vizsgálaton 50 éves kortól. A nagyobb kockázatnak kitett férfiak esetében a vizsgálat évenkénti elvégzése 45 éves kortól tanácsos. A vizsgálat általában rektális digitális vizsgálatból (a prosztata kitapintása a végbélen keresztül), ultrahangos vizsgálatból és laborvizsgálatból (PSA) áll. Az ultrahangvizsgálat során megmérik a prosztata méretét. Ez az ultrahangos eljárás nagyon pontos, és az esetleges prosztatamegnagyobbodás pontosan felismerhető vele.

Életmód és táplálkozás
– Nagyon fontos az egészséges testsúly és annak megőrzése, ezért sportoljon rendszeresen!
– Ne dohányozzon! A dohányzás az összes testi sejtre ártalmas, beleértve a prosztata sejtjeit is.
– Fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget! A hazánkban is elérhető zöldségek és gyümölcsök közül a paradicsom, a görögdinnye, a grapefruit és a papaya likopint tartalmaz, ami egy erős, természetes antioxidáns.
– A brokkoli, a karfiol, a fehér és vörös káposzta, a kínai kel és a zöld káposzta is jó választás.
– A tökmag rendszeres fogyasztásáról ismert, hogy segíthet megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást (benignus prosztatahiperplázia vagy BPH), valamint a prosztatagyulladás tüneteinek enyhítésére is kiváló.
– Fogyasszon több szelénben gazdag élelmiszert, például búzacsírát, tonhalat, heringet, tenger gyümölcseit (kagylók, rákok), a belsőségek közül májat, vesét, illetve tojást, napraforgóolajat, szezámmagot, kesudiót, champignon gombát, fokhagymát és vöröshagymát. A szelén csökkenti a prosztatarák kockázatát. Reggelire egyen például müzlit vagy joghurtot lenmaggal.
– A reggeli kávé helyett igyon inkább teát, a legjobb választás a zöld tea vagy a gyümölcsteák.
– Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret fogyasszon. Ez az emésztésnek is jót tesz.
– Ha valamilyen édességre vágyna, csokoládé helyett egyen gyümölcsöt vagy gyümölcssalátát!
– Fogyasszon sárgarépát, paradicsomot, sárgabarackot, citromot, fokhagymát és vöröshagymát. Az ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben lévő fitoösztrogének az immunrendszert is erősítik.
– Egyen több szóját! Jó szójaforrás a tofu, a szójaliszt és a szójapor.
VAN KÉRDÉSED? HÍVJ BÁTRAN! +36 303162443
Forrás https://www.webbeteg.hu/…/mit-tehet-a-prosztata-vedelme-erd…

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala