Kezdőlap Zenei élet Siklós Péter: Jazz fantáziák

Siklós Péter: Jazz fantáziák

Kecskeméten is jól ismerhetjük személyét: hiszen Siklós Péter a Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválokon is feltűnik immáron évtizedek óta. A Magyar Jazzkutatási Társaság által megjelentetett album képein keresztül mutatja be munkásságát, és tiszteleg előtte.

Siklós Péter 1937-ben született Budapesten. Zenei pályára készült, de hiába vették fel a konzervatóriumba, a Rákosi-diktatúra megtorlásai során családjával kitelepítették, osztályidegenként bélyegezték meg. Mezőgazdasági munkásként, majd munkásként kellett dolgoznia, de közben megismerkedett a fényképezéssel, mely meghatározta további életét.

A fotográfusi szakmát előbb szakkörökben, majd a Magyar Optikai művekben és autodidakta módon tanulta. Hamar felfigyeltek szociofotóira, melyekkel díjat nyert. 1962-től már műszaki fotográfusként is dolgozott, a Csepel Művekben.

Siklós Péter továbbra sem szakadt el a zenétől – csak immáron fényképészként élte meg pillanatait. Már Louis Armstrong 1965-ös Budapesti fellépésén is fotózott. Attól kezdve járja a budapesti jazzklubokat és fotózik; majd a dzsesszvilág sztárjai mellett a hazai tánc- és színházi élet eseményét, művészeit is kamerája fókuszába fogta. Életképei, riportfotói is rendszeresen bekerültek különböző rangos tárlatok kiállítási anyagába.

1999 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A művész életművéért megkapta a szakmától az egyik legkomolyabb elismerést, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének „Aranykazetta” díját is. Magát amúgy autodidakta alkotónak tartja, akit részben az élet viharai sodortak a hivatása felé.

Az albumába került képei között a jazz nagy nemzetközi sztárjai közül feltűnik Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Oscar Peterson, Stephane Grappelli, Maynard Ferguson, a Golden Gate Quartet. A magyarok közül pedig többek között Joe Muranyi, Zoller Attila, Pege Aladár, vagy éppen Török Ádám elkapott pillanataival is találkozunk Siklós Péter kameráján keresztül.

Komlós József JR