Kezdőlap Kiemelt SZÍR EMBERCSEMPÉSZ ÉS SZÍR HATÁRSÉRTŐK

SZÍR EMBERCSEMPÉSZ ÉS SZÍR HATÁRSÉRTŐK

A Készenléti Rendőrség járőrei Miske térségében állították meg azt a járművet, amelyben a sofőrön kívül hat migráns utazott.

A készenléti rendőrök 2021. február 10-én délelőtt Miske belterületén igazoltatni akartak egy Renault Mégane típusú személygépjárművet, amelynek vezetője a rendőri karjelzés ellenére nem állt meg, és kivonta magát az intézkedés alól. A járőrök követni kezdték az autót, amely néhány kilométerrel távolabb lekanyarodott egy földútra, ahol elakadt. Az egyenruhások 10 óra 40 perckor elfogták a sofőrt, aki hat külföldit szállított. Az utasok szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint az autóvezető az illegális migránsokat Nyugat-Európába akarta juttatni. Őt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A határsértőket – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.