Kezdőlap Zenei élet Taylor Swift: evermore

Taylor Swift: evermore

A „folklore” című nagy sikert arató lemeze után éppen csak pár hónappal egy még nagyobb meglepetést keltő albumot jelentetett meg Taylor Swift: itt a folytatása – az „evermore”.

Még fél év sem telt el a hatalmas sikert arató „folklore” meglepetésalbum megjelenése óta – mely egyébként nem csak a listákat hódította meg: tizenhat országban (!!!) első lett – köztük az Egyesült Királyságban, és két listán az Egyesült Államokban is. De mellettük 2020 legjobb albumai közé választottak, öt rangos díjat is elhozott és még mindiig versenyez öt (!!!) Grammy-kategóriában.

Taylor Swift pedig nem ücsörgött a babérjain, hanem gondolt egy merészet, és rögtön önmaga kezdett el versenyezne önmagával – mégpedig egy újabb remekbe szabott lemezzel: mely egyébként kilencedik a sorban. Tizenhét dalával ez lett az „evermore” – mely a Republic/Universal hanglemezkiadó kiadványaként az előző albumhoz hasonlóan ugyancsak meglepetésként jelent meg.

Az énekesnő, előző lemezéhez hasonlóan, most is az Instagramon osztotta meg a hírt rajongóival – hogy a folklore testvéralbuma az evermore címet viseli:

„Röviden: egyszerűen nem tudtunk leállni a dalok írásával. Kicsit bővebben és költőibben: a folklór erdejének szélén álltunk, és nem volt más választásunk, mint hogy a mélyére hatoljunk, a képzeletbeli fák közé. Ez számomra is teljesen új tapasztalat volt, korábban ugyanis minden albumomat különálló korszakok krónikáiként kezeltem. A folklore-ral viszont más volt a helyzet: a munkálatok közben sokkal kevésbé éreztem a búcsúzkodást, inkább olyan volt, mintha csak most érkeztem volna meg. Imádom az eszképizmust, amit ezek a kitalált és valós történetek közvetítenek (…), ezért egyszerűen csak tovább írtam őket. Az Aaron Dessnerrel, Jack Antonoff-fal, WB-vel és Justin Vernonnal közös munka minden percét imádtam” – írta posztjában.

Az albumon régi és új ismerősök is feltűnnek: Bon Iver mellett a HAIM és Dessner zenekara, a The National is közreműködik egy-egy dalban. Ahogyan a „folklore’ – úgy az Evermore is messze kiemelkedik napjaink sztár-termésből befelé forduló, szókimondó – de csendesen személyes hangjával.

Az „evermore” testvérdarabjához hasonlatosan hatalmas siker: az USA-ban minden mértékadó sajtóban 2020 legjobb albumai között szerepel, kilenc országban lett listavezető – köztük az Egyesült Királyságban, és két listán megint az Egyesült Államokban is.

Komlós József JR