Kezdőlap Zenei élet Schubert: Die schöne Müllerin – Schuen, Heide

Schubert: Die schöne Müllerin – Schuen, Heide

Franz Schubert „A szép molnárlány” című dalciklusát egy magával ragadón mély és szép előadásban hallgathatjuk meg a Deutsche Grammophon új megjelenésén.

Bár Schubertet nyilvánvaló módon a négy bécsi klasszikus közé szoktuk sorolni, dalai aztán végképpen nem tekinthetők már e kor lenyomatainak. A Schubert dalok nem csak mintegy sűrűtett esztétikában vagy érzésvilágként jelenítik meg a romantika lényegét, hanem rezignált kifinomultságukkal, – a fájdalmasan csalódottak, a reménytelenül illúziókat kergetők, a mindig vesztesek szemszögéből megszólalva utat is mutattak a későbbi romantikus dalirodalom szerzői számára.

Wilhelm Müller 1820-ban megjelent verseire három évvel később megírt, húsz dalból összeálló Schubert-ciklus is végigvezet a fiatal molnár vándorlegény szép molnárlány iránti boldog szerelmi fellángolásától a hiábavaló reménykedésen át a veszteségek miatt érzett fájdalomból születő tragédiáig.

Schubert három nagy dalciklusa a komolyzene-irodalom legnagyobb alkotásait rejtik e kategóriában, olyan gyöngyszemeket, melyekből rengeteg felvétel készült – és fog is készülni a legjobb énekesek próbaköveként. Ahhoz képest, hogy az énekesek jó része már pályacsúcsukat megjárva fordul a daléneklés felé, meglepő, hogy ezen az újonnan kiadott lemezen egy még fiatal, felívelőben lévő karriert járó bariton adja elő a teljes ciklust.

Az inkább egy rock-sztárra, semmint operai baritonra emlékeztető megjelenésű Andrè Schuen már nem kezdő a pályán, de ez a debütálása a német világcégnél. A dél-tiroli „Ladiner” 2010-től énekelt a Grazi Operaházban, 2019-ben mutatkozott be a Salzburgi Ünnepi Játékokon, és tavaly a Bajor Operában és Londonban is sikert aratott.

Állandó zongorakísérő-partnerével: az ugyancsak fiatal weimari Daniel Heide-vel már évek óta együtt dolgoznak, koncerteken csiszolták ki az itt hallható felvételt is – mégpedig egy elképesztően magas színvonalú előadássá. A két abszolút naprakész, trendi megjelenésű előadó igazi meglepetés a hallgatónak: a közöttük mindig jelen lévő kifinomult egyensúly, az a magas szintű intelligencia, ahogyan a dalokhoz nyúlnak, Schuen bársonyosan technikás hangja és Heide leheletfinoman azonosuló zongorázása élménnyé és nagy felfedezéssé teszi ezt a lemezt.

Komlós József JR