Kezdőlap Zenei élet The Genius of Aretha Franklin

The Genius of Aretha Franklin

2021 tavaszán kiadója: az Atlantic/Warner újabb kiadvánnyal tiszteleg a három éve elhunyt, tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnő előtt.

Túlzás nélkül állítható, hogy Aretha Franklin minden idők egyik legnagyobb amerikai énekesnője és előadóművésze volt. Egészen különleges hangi adottságai fél évszázadon átívelő karrierjének során milliókat nyűgöztek le: nem véletlenül nevezték „a soul királynőjének”.

A különleges fekete zenei műfaj: a templomi vallásos gospelből és a blues-ból megszülető soul népszerűsítésében, világszerte elfogadottságában nemcsak énekesnőként – de dalszerzőként is hatalmas szerepet vállalt.

Mindez egy olyan korban: a hatvanas években kezdődött, mikor az Egyesült Államok még felvállaltan fajgyűlölő állam volt: így Aretha Franlin művészi tevékenysége nemcsak az afro-amerikaiak kultúrájának népszerűsítésében, de a „színes bőrűek” egyenjogúsításában is hangsúlyos szerepet vitt.

Egyaránt elismert szószószólója volt a polgári jogoknak és a női egyenjogúságnak – a családon belüli erőszakot, a kiszolgáltatottságot maga is megtapasztalta férjei mellett. Mindezek a hatások dalaiban is megjelennek.

A ‘The Genius of Aretha Franklin’ az úttörő énekesnő legszebb ékköveit tartalmazza: a soul királynője ezen a válogatásalbumon tizenöt csodálatos felvétellel ejti rabul szívünket:

1. It Ain’t Necessarily So
2. Right Now
3. Won’t Be Long
4. Who Needs You
5. Are You Sure
6. Today I Sing the Blues
7. Maybe I Am a Fool
8. Sweet Lover
9. By Myself
10. Over the Rainbow
11. Love Is the Only Thing
12. All Night Long

(Komlós József JR)