Kezdőlap Zenei élet Richard Strauss: Hősi élet, Burleszk – Pappano

Richard Strauss: Hősi élet, Burleszk – Pappano

A Warner hanglemezkiadó egyik legújabb megjelenésén napjaink egyik sztárkarmestere: Antonio Pappano Richard Strauss egyik legnépszerűbb szimfonikus költeményét: az Ein Heidenleben-t, azaz a Hősi életet vezényli.

A brit-olasz dirigens-zongoraművész: Antonio Pappano napjaink egyik legizgalmasabb felvételeket készítő művésze – és bár opera- és oratórium-albumaival, valamint dallemezek kísérőjeként is letette már névjegyét, az utóbbi években szimfonikus- illetve versenyművekkel is jelentkezik.

Mostani felvétele is revelációszámba megy, hiszen a nagyzenekari irodalom egyik gyöngyszeméből készítette el a maga verzióját. Richard Strauss harmincnégy esztendősen: 1898 nyarán írta meg a Hősi életet, mikor Berlinbe érkezett, hogy elfoglalja a Birodalmi Zeneigazgató helyét. De a művet, melyet a legendás karmesternek: Mengelbernek ajánlott, és amely végül legnagyobb terjedelmű szimfonikus költeménye lett a maga hat tételével – csak jó egy év múlva mutatták be.

A darabnak számtalan megfejtése kínálkozik, és sok mindent belemagyaráztak már az adott kurzusok ízlésének megfelelően – de szerencsére nekünk most elegendő a dúsan áradó, fenséges zenére koncentrálnunk.

Pappano maestro kvázi saját együttesével: a Római Szent Cecilia Akadémia Zenekarával rögzítette három esztendővel ezelőtt élőben a művet. De elsősorban nem ezért „élő” ez a felvétel, hanem a szabadon áramló érzelmek, a lenyűgözően dús és színes hangzás miatt. A nagyszerű gárdává csiszolt nagy múltú olasz együttesnek kimondottan jól áll ez a felfokozott, teátrális gesztusokból építkező mű –egy igazi sikerdarabot csináltak belőle zeneigazgatójuk vezetése alatt.

A remek hallgatnivaló egy külön meglepetéssel egészül ki, hiszen az 1885-86-ban zongorára és zenekarra komponált Burleske (Burleszk) még lemezen is ritkábban hallható. Ezt a brahmsi stílusjegyeket viselő, egy tételes, húszpercnyi terjedelmű, ifjúkori zongoraversenyt – melyet Richard Strauss épp Hans von Bülownak írt – tavaly stúdióban vették fel Bertrand Chamayou zongorázásával; a szólista, a zenekar és a karmester egyszerre pazar és hangulatos, példamutatón egymásra hangolt előadásában.

Komlós József JR