Kezdőlap Zenei élet Hera Hyesang Park: I am Hera

Hera Hyesang Park: I am Hera

Egy újabb felemelkedő csillag mutatkozik be a Deutsche Grammophon új megjelenésén: az ifjú dél koreai szoprán – Hera Hyesang Park – Mozart, Handel, Gluck, Bellini és Rossini áriáit énekli.

Egy egyedi név, egy egyedien bájos arc, és egy egyedi tónusú szoprán hang mutatkozik be a világ lemezhallgatói előtt a sárga címkés német cég felfedezettjeinek sorában. A harmincas évei legelején járó, ma már New Yorkban élő koloratúra-szoprán mára már egyre ismertebb az operaszínpadokon és egyre több európai és tengerentúli színpadra kap meghívást – Londontól Buenos Airesig, Berlintől Washingtonig, vagy épp New Yorktól Szöulig. Kibontakozó karrierjét tovább segíti, hogy ráadásul különleges szépsége folytán a divatvilágban és divatmagazinok címlapján is sokszor feltűnik.

Hera Hyesang Parknak azonban azt is bizonyítania kellett, hogy tehetséges: a Julliardon végzett tanulmányai után és versenygyőzelmeit követően, operai karrierjét a 2017-18-as évadban a Bayerische Staatsoper, a Metropolitan Opera és a Glyndebourne Opera Festival előadásain alapozta meg.

Ekkor figyelt fel a világ tiszta, erőteljes, és egyéni színezetű hangjára – mely lenyűgözően kifejező koloratúra technikával párosul. S ekkor figyelt fel rá a német világcég is: a DG 2020 májusában kötött vele exkluzív szerződést.

Így készülhetett el ’I am Hera” címmel bemutatkozó portrélemeze, melyen a szívéhez közel álló és eddigi karrierjében is meghatározó operai jelenetek és áriák kaptak helyet. Így a felvételre rákerült Gluck: Orfeusz és Euridiké, Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló; Händel: Julius Caesar; Bellini: Rómeó és Júlia című operáinak egy-egy részlete; Rossinitől pedig A sevillai borbély, valamint A török Itáliában egy-egy áriája csendül fel a Bertrand de Billy vezényelte Bécsi Szimfonikusok kíséretében

De a műsor gerincét Mozart közkedvelt sikerdarabjai alkotják: a Figaro lakodalmából, az Idomeneoból, a Don Giovanniból, és A varázsfuvolából is hallhattunk áriákat. S hogy mennyire széles repertoárra rendelkezik Hera Hyesang Park, azt tovább erősíti az itt felénekelt két hatásos Puccini ária a Bohéméletből, illetve a Gianni Schicchiből.

A szórakoztató és minden erényét megcsillantó hanglemezprogram végére pedig az ifjú szoprán két érdekességet is tartogat hazájából, mikor előadja Un-Yung La: 23. zsoltárát és Joowon Kim: Like The Wind That Met With Lotus című dalát.

Komlós József JR