Kezdőlap Zenei élet Chopin: Prelűdök – Aimi Kobayashi

Chopin: Prelűdök – Aimi Kobayashi

Második Warner Classics albumára a japán csodazongorista-hölgy Frédéric Chopin 24 prelűdje mellett az op. 45 cisz-moll prelűdöt, az op. 61 Asz-dúr polonéz-fantáziát, és az op. 66 Cisz-moll fantázia-impromptüt játszotta fel.

Aimi Kobayashi három hete töltötte be huszonhatodik évét, és szülinapi megjelenése máris kitüntető fogadtatást kap a szaksajtóban – noha olyan darabokat játszik, melyeket a zenetörténelem legnagyobb pianistái is szinte sztenderd darabként rögzítettek már a hanglemezkiadás hosszú története során.

Mindenesetre a hazájában generációjának egyik legnépszerűbb zongoristájaként jegyzett japán hölgyre a nagyvilág is évek óta felfigyelt már – de a siker mögött ebben az esetben sem pusztán egy született zseni, hanem belső igényesség és kemény munka is áll.

Aimi Kobayashi három esztendős kora óta zongorázik, hét éves kora óta lép fel szólistaként zenekarokkal. Igazi csodagyerek volt, aki még hat éves sem volt, mikor 2001-ben megszerezte első versenygyőzelmét; aztán 2006-ig minden évben további versenygyőzelmeket gyűjtött be: volt olyan éve, hogy hármat is.

Első CD-jét 2007-ben rögzítette – és ez az év, mikortól nagyon komolyan beindult koncertkarrierje: innentől kezdve már világjáró művész lett és a világ neves koncerthelyszínein lépett fel; alkalmanként nem csak szólóban, de jegyzett zenekarokkal és karmesterekkel is: Szentpétervártól Londonig, Moszkvától New Yorkig, Varsótól Párizsig, Poznantól Sao Paolóig, és persze Tokiótól Szöulig.

2010-ben még mindig csak tizenöt éves volt, de már filmet forgattak róla és elkészült első DVD-je; a lengyel kormány pedig egy különleges útlevéllel ismerte el művészetét és Chopin-játékát. Mindeközben – sőt a következő években is – folyamatosan tanult a világ neves zenei intézményeiben, egyre tökéletesítette játékát, és újabb versenyeken sikerrel mérette meg magát.

Aimi Kobayashi mára már világszerte Chopin-specialistaként elismert pianista – és három esztendővel Chopin-Liszt lemeze után most Chopin albummal jelentkezik a Warner Classics-nál.

Chopin művészete végigkísérte egész eddigi életét, és már nagyon régen vágyott rá, hogy rögzíthesse a szerző életművében is emblematikus 24 Prelűdöt. Amint azt elmondta, számára minden egyes kis miniatűr igazi nagy felfedezés, melyben az érzések és a visszahatások széles skálája lelhető fel.

Így is meséli el ezeket a történeteket: egyéni megközelítéssel, lírikusan, finoman, végtelen érzékenységgel tud újat, érdekeset, és izgalmasat mondani a jól ismert darabokról. Ugyanígy igaz ez a csatlakozó három sikerdarab esetében is: Aimi Kobayashi technikailag lenyűgözően szép zongorázása végig dinamikus; színes és élettel, érzelmekkel teli.

Komlós József JR