Kezdőlap Zenei élet Jethro Tull: A

Jethro Tull: A

Szinte el sem hisszük, hogy így repül az idő. A Blackpoolból indult zenekar egyik legkiemelkedőbb albuma, az ‘A’ már 40 éve hogy megjelent, ezt pedig nem is lehetne másként megünnepelni, mint egy feljavított hangzású kiadással.

Az eredeti korong az alapító, Ian Anderson szólólemezének indult, az album egybetűs címe pedig a stúdiószalagokra utal, amelyeken Anderson után ‘A’ szerepelt.

Amikor a lemez elkészült, a Crysalis kiadó képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy a banda nevével jelenjen meg a lemez, noha a régi felállásból Andersonon kívül már csak Martin Barre gitáros volt a zenekarban. Végül ‘A’-ként jelent meg a korong, amelyet a közönség és kritikusok is jól fogadtak.

Az eredeti albumot és a hozzá kapcsolódó felvételeket most Steven Wilson masterelte újra. Ezen alkalomból az eredeti lemezen szereplő tíz dal a korszakban felvett még további öttel is bővült az átkevert CD-n.

A tartalmas CD borítófüzet leírásain, interjúin és fotóin keresztül pedig a zenekar adott korszakába és a lemez történetébe is alapos betekintést nyerhetünk.

(Komlós József JR)