Kezdőlap Hírek Kömpöc Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra....

Kömpöc Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A 60 millió forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrás keretében a tározó a szabadidőpark tőszomszédságában került kialakításra

TOP-2.1.3-16BK1-2020-00022 Záportározó kialakítása Kömpöcön

Szövegdoboz: Kömpöc Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A 60 millió forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrás keretében a tározó a szabadidőpark tőszomszédságában került kialakításra.

A záportározó kialakításának elsődleges célja a településre lehulló csapadékvíz tározóba történő elvezetése volt, továbbá, a településen működő vízmű által termelt víztömeg – ami eddig a Fehértó-Majsai csatornába került – megmentése. A tározó nem csak a csapadék, de a községi csapadékelvezető csatornák vizének tárolására is szolgál. Így mentesítve a belterületi ingatlanokat, létesítményeket a belvizek káros hatásai alól. A tározó kialakításával a vizek helyben tartásának követelménye is megvalósul, valamint a káros többletvizek által okozott kártételek csökkennek, megszűnnek a jövőben.

A fejlesztés eredményeként egy 8500 négyzetméteres tározó került kialakításra, melyet a meglévő horgásztóval kötöttek össze. A tározóban 3 zsilip került elhelyezésre. Ezek közül 1 zsilip a víz bevezetését, 1 a víz kivezetését, 1 pedig a vízkormányzás hatékonyságát segíti elő. A tározó és a levezető csatorna között 1 db töltő és 1 db leeresztő (egyenként kb. 10 méter hosszú) csatorna kiépítése történt meg.

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben javulni fog a település népességmegtartó képessége, növekedik gazdasági vonzereje, emelkedik az érintett lakosság életkörülménye, illetve a település infrastrukturális háttere is.

A projektről bővebb információt a www.kömpöc.hu oldalon olvashatnak.