Kezdőlap Adomány Ukrán krízishelyzet

Ukrán krízishelyzet

Kedves Barátaink!

Jó zsúfoltra terveztük ezt a 2022 első félévét, úgyhogy át kell szerveznünk az életünket, hogy még azok fölött bírjunk azzal a helyzettel, amit a szomszédunkban hetek óta dúló háború eredményezett. De látjuk, hogy milyen fontos segíteni az országunkba érkezett, bajba került menekülteket, és nyilván ez most abszolút fontos. Természetesen, amiket már mi bevállaltunk, azokat vissza nem nagyon mondhatjuk. A Mária Otthonnak a fejlesztésébe már belevágtunk, annak a közepében vagyunk. A hölgyet, aki a Mária Otthonba érkezik pár nap múlva, pár hétre a gyülekezeti vendégszobába tesszük átmenetileg, mert még folyik a fejlesztés. Ma érkezik egy 5 fős család is, akiknek hirtelen kell elmenekülni egy bántalmazó apa mellől. Őket is befogadtuk másik két vendégszobába.

Közben a menekültek első hulláma elérkezett Orgoványra. 11 személyt befogadtunk, és elkezdtünk támogatni másik 12 személyt is, akiknek szállást kerestünk. Tehát Charles+Agnes’ old house and the former church building is majdnem tele van ukrajnaiakkal, a maradék részét még most tesszük alkalmassá, hogy még oda is jöhessenek. Minden tele van mindenkivel.

Mivel ezek a családok nem pár napig pihennek itt, hanem hosszan, életvitelszerűen itt élnek, ahhoz megfelelő lakáskörülményeket teremtünk nekik. Vannak majdnem alkalmas helyeink is, és kis beruházással kialakítunk továbbiakat is.

Kaptunk, kerestünk, vagy gyorsan gyűjtöttünk:

·        ruhát, ágyneműt

·        bútorokat

·        hűtőket

·        edényeket

·        tartós élelmiszert

Vásároltunk:

·        tartós élelmiszert

·        konyhai eszközöket

·        hűtőt

·        konyhaszekrényt

·        mikrókat

·        porszívókat

·        ruhaszárítókat

·        tisztítószereket és eszközöket

Jakabszálláson is van egy család, nagyobb gyerekekkel, akiknek szállása van, de élelemmel és más módon is támogatjuk őket.

Összesen 42 személyt segítünk valamilyen formában most: 29 ukrajnai menekültet, és 13 Mária Otthonos lakót. Ebből 37 főt hosszú távon, 5 főt terv szerint csak átmenetileg.

Az Úr hűséges: anyagi támogatást is kaptunk, ami egyelőre fedezi az ezzel járó pillanatnyi kiadásainkat. Mivel viszont sok időt elvesznek ezek a feladatok tőlünk, a határidős feladatokba, amelyeket normál esetben mi végeztünk volna el, pénzért külsős segítségeket is bevonunk. Ezzel nő a kiadásunk a tervezetthez képest, különösen a Mária Otthonban. A támogatásokból nyilvánvalóan munkabérre is fordítanunk kell.

További családok érkezése várható, és mivel a dezertőr férfiak várhatóan sokáig nem mehetnek haza, hosszú távú segítségnyújtásra kezdünk berendezkedni:

·        Pár főt még be tudunk fogadni hosszú távon. Ehhez kell majd egy konyha, és a meglévő fürdőszobákat fel kell újítani, mert a meglévő már nem használható, olyan régi. A víz már átáztatja a szobát stb.

·        Ha a faluban más házakba költöznek még menekültek, őket is támogatni fogjuk, ha nem áll mögöttük más segítő szerv.

Lilla naplójából idézek részleteket:

Ukrajnai barátaink segítése:

márc.20.

Voltam a gyerekekkel a Szabadság utcai családoknál. Ismerkedtünk, „beszélgettünk” – kézzel, lábbal… Felértékelődik a nyelvtudás… Áthívtuk a gyerekeket játszani. Most szembesülnek vele a gyerekeim, hogy milyen érzés az, amikor nem értenek egy nyelvet…  

márc.21-24.

Lakások előkészítése

Bútorok beszerzése

Konyhai felszerelések, ágyneműk stb beszerzése

Ismerkedés az új barátainkkal. Sok a baj, nehézség. Az egyiknek a férje és apukája nem tudott elmenekülni, és most is kint bujkál a katonai behívó elől. Ketten kismamák. Érzelmileg nagyon leterheltek.

márc.25.

Újra van lakója az alapítvány legrégibb épületének!  Két kárpátaljai család költözött az egyik lakásunkba.

márc.28.

Élelmiszercsomag + tisztálkodási eszközök beszerzése és összeállítása

Turizás

Ajándékutalványok ügyintézése

márc.29.

Beköltözött két másik család is, ők a régi gyülekezeti terem, a Sion fölé költöztek be.  A lenti konyhát használják.

ápr.1.

Átadtam minden családnak az ajándékutalványokat erre a hétre. Az egyik hölggyel önéletrajzot írtunk. Most ukrán-magyar pikniket szervezek egyik délutánra. Programterv: pizza, tojáskeresés, pingpongozás, beszélgetés…

ápr.2.

Egyik hölgy daganattal kórházba került. 😭

ápr.4.

A Magyarországra érkező családoknak kötelező menedékjogot kérni, és ezzel párhuzamosan tankötelesekké is válnak. Az anyukákkal „megbeszéltem”, hogy érdemes lenne leírnunk előre dolgokat, mielőtt mennek az iskolába beiratkozni. Ezek alapján írtam velük egy kérvényt, amit aztán az aktuális családra alakítottunk. Mindezt persze úgy, ahogy mindig: telefonos applikáció segítségével… Már maga az igen hosszadalmas… Közben persze sok új dolgot megtudok róluk. Most például azt, hogy minden délelőtt tanulnak a gyerekek most is: délelőttönként 11-ig óráik vannak, ők is bekapcsolódnak az otthon zajló zoom órákba. Heti két magyar órájuk is van, mióta itt vannak!  És amikor légiriadó van kint, és a családoknak le kell menni az óvóhelyre, ott az előre kiadott feladataikkal kell foglalkozni a diákoknak… És persze így az itteni gyerekek és szülők is tudják, hogy az apukájuk, a barátaik, rokonaik éppen most veszélyben vannak… Jaj, de nehéz! 😭

Aztán felhívtam a helyi iskolában az igazgatónőt, kérdeztem, hogy mikor mehetnek majd az ukrán gyerekek beiratkozni. Nagyon segítőkész volt, fél óra múlva hívott is vissza, hogy utánanézett, mik a teendők, és hogyan tervezi a tanulás megvalósulását.

–        Egyik nyugdíjas tanárnőnk Kárpátaljáról ide jött férjhez annakidején. Őt visszahívja napi pár órába dolgozni – Marika néninek lesz plusz pénze a nyugdíja mellé, és lesz célja, feladata -, a gyerekeknek meg lesz, aki megérti őket 🙂 Marika néni már el is ment az egyik családhoz látogatóba, ismerkedik velük, beszélgetnek.

–        Egy kis teremben a gyerekek bekapcsolódhatnak a zoom órákba, utána pedig majd az osztályukkal lesznek.

Pénteken du 3-kor várja a családokat egy találkozóra, és tavaszi szünet után kezdhetnek.

ápr.5.

Az újabb utalványokat kiosztottam.

Marika néni már az összes gyerekkel foglalkozik, rajzolnak magyar élményeikről. Papírral, eszközökkel ellátjuk őket.

ápr.6.

Fogászatot szerveztem az egyik anyukának. Marika nénink ment vele tolmácsnak. Ma Kecskemétre vittem őket, ahova beutalták. Amíg rájuk vártam, elintéztem a tartós élelmiszerek vásárlását. Közben hívott Renáta, hogy most beszélt Olgával, aki a Mária otthonban lakott korábban, és most egy nagyon komoly balesetből lábadozik Kecskeméten. Éppen a városba indul, mankóval. Ráérnék-e elvinni a bankhoz, ahol pénzt tud felvenni. Így közben neki is tudtam segíteni. A beszélgetés is nagyon fontos volt Olgával, csak amiatt is hasznos lett volna a találkozás. 

ápr. 8.

Nem érkeztek meg tegnap este a mesterek 😠 Mielőtt Donát Renátával Budapestre megy egy imaalkalomra, gyorsan megcsinálják a vízszerelést a már kiásott árkokba.

Köszönjük, hogy mellettünk álltok!

Legyetek áldottak!