Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Rengeteg feledhetetlen élményt kínál GYULA, a történelmi fürdőváros

Rengeteg feledhetetlen élményt kínál GYULA, a történelmi fürdőváros

Gyulai Várfürdő

Az egész komplexum legszembetűnőbb része a két hatalmas csúszda, ami több 10 méter magasságról indulva megjárja egy vulkán belsejét is, majd, mint a láva, úgy tör ki belőle, és a végén a hűsítő vízbe csobbanva vet véget a szuper élménynek. Azért, hogy a lecsúszás még feledhetetlenebb legyen, különböző vizuális effektekkel érzéki csalódásokat idéznek elő. A Fényalagút testcsúszdán a megszokott test csúszásra van lehetőség, a Fel(l)ejtő fánkos csúszdán viszont hatalmas fánkos csúszással lehet végig száguldani, hogy az élmény minél extrémebb legyen. A családiasabb kalandra vágyóknak se kell megijedniük, mert a 4 személyes csúszdán, apa – anya-gyerekek, együtt is lecsúszhatnak, hogy közösen csobbanjanak a finom vízbe.

Hullám medence

A Gyulai Várfürdő egyik legnépszerűbb nyári eleme a hullámmedence. A Dél-Alföld egyedülálló, hihetetlen élményt nyújtó, hullámfürdője korszerű, és családbarát kialakítása miatt is nagyon népszerű, kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít az egész család részére. A szórakozás igazi csúcspontját az 5 -7 percig tartó, – igazán nagy – közel 1 méteres hullámok jelentik.

Európa egyetlen téglavára

Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A gyulai uradalmat 1403-ban adományozta Zsigmond király Maróti János macsói bánnak. A Marótiak kihalásával a terület a király, Hunyadi Mátyás tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta azt. A vár 1566-ban (Szigetvár elestének évében) került török kézre, 63 napon át tartotta a hatalmas, megközelítőleg 30 ezres török sereggel szemben mindössze 2 ezer várvédő.

Mai, teljesen megújult formájában 2005-től 24 kiállító teremmel várja a látogatókat. A vár nem csak kiállítótér, hanem egy élettel teli hely, ahol nagyobb rendezvények kapcsán többször begyújtásra kerül a kemence, sülnek a finom kenyerek, fellobban a kovács tüze, elindul a fazekaskorong… A várkápolna és a lovagterem rendszeres színtere esküvőknek, fogadásoknak. A gyulai vár és a mellette lévő honvédtiszti emlékhely 2012-ben felvételt nyert Magyarország történelmi emlékhelyei közé.

Feledhetetlen hangulatú csónakázás a vár mellett

A Gyulai vár szomszédságában helyezkedik el a romantikus hangulatú csónakázó tó, ahonnan fantasztikus látvány tárul az oda látogatók elé. Érdemes a tó szemszögéből is megcsodálni a várat, hiszen kiváló fotók születhetnek ilyenkor. A tavon töltött csónakázás a gyönyörű környezetben hangulatos programot jelenthet pároknak és családoknak egyaránt.

Mozgással egybekötött vidámság: bringózzanak Gyulán!

A közel egy évtizede működő Kincses Bringa fő profilját a városnéző kerékpárok, Bringó hintók kölcsönzése jelenti. A vállalkozás bringái új formatervezettek, egyedi modellek, így 2 főtől akár 8 főig, mindenki megtalálhatja a maga Bringó hintóját. Ha egy kis mozgással egybekötött vidámságra vágyik a családjával, akkor jó helyen jár. Járja be Gyula csodaszép városát a Kincses Bringa bringóival!

A gasztronómia szerelmeseit várja a Fodor Halászcsárda 

A Fodor Halászcsárda téglaboltozatú éttermében a házias ízek mellett a városban egyedülálló halételek közül válogathatnak a betérő vendégek. A 100 fő befogadására alkalmas étterem mellett még egy 25 fős külön terem is található. A vendégek által közkedvelt, nádtetejű bokszokból álló kerthelyiség kellemes hangulatot nyújt. Az étterem kiváló szakácsai nem mindennapi ételkülönlegességekkel – egészben sült pisztráng, körösi szürkeharcsa paprikás, ropogós rosé kacsamell, kétszersült ropogós sertéscsülök, vörösboros marhalábszár pörkölt – teszik még felejthetetlenebbé a Gyulán töltött napokat.

Százéves Cukrászda

Magyarország második legrégebbi cukrászdája, a Százéves Cukrászda valójában jóval idősebb: 1840-es alapítása óta üzemel. Empír stílusú épületben, díszes falak és biedermeier bútorok közt a hagyományos sütemény-parfé-fagylatkínálat várja a látogatókat, és repíti vissza őket a magyar vendéglátás és kávézókultúra fénykorába. Az 1986-os, majd a 2004-es helyreállítás során nemcsak a reformkori hangulatot állították vissza, hanem cukrászmúzeumot is kialakítottak, mely egyszerre kínál színes programot édesszájúaknak és a történelem iránt érdeklődőknek.

Kisvonattal Szanazugba, majd hajókirándulás a Körösökön

Magyarország legtisztább vizű folyói közé tartozik a Fehér- és a Fekete-Körös, az ott található folyópartok, erdők elképesztő látványt nyújtanak. E két folyó találkozásánál elterülő üdülőfalu Szanazug, ahol könnyed kikapcsolódási lehetőségekben lehet része az odalátogató vendégeknek az év során. Szanazug strandján homokos, lassan mélyülő partszakasz várja a fürdeni vágyókat.Ugyanakkor a Körösök vize többféle vízi tevékenység gyakorlásához (kajak, kenu, vízibicikli, motorcsónakázás, sporthorgászat) nyújt lehetőséget.

Egy feledhetetlen hajókirándulás alkalmával pedig lehetőségük lesz, hogy e táj élővilágát még jobban szemügyre vehessék!

A kisvonat megállója aKossuth utcában található, a Várkertbe vezető kőhíd előtt. Menetidő kisvonattal oda: 25 perc, vissza: 25 perc

Hajókirándulás a Körösökön: 30 perc

Teljes program ára:

3500 Ft/fő (tartalmazza az oda-vissza utat a Kisvonattal,
az egész napos strandbelépőt és a hajókirándulást)

Evezés az Ó-Fehér-Körösön (Élővíz-csatorna)

Aktív vízi kaland, testedzés, hűsítő élmény és ismeretszerzés együtt? Igen! A program résztvevői túravezető irányításával, egy teljesen egyedi perspektívából, indiánkenuban evezve ismerkedhetnek meg Gyulával, valamint az Élővíz-csatorna és a Körös-vidék különleges élővilágával. Három különböző hosszúságú és nehézségű útvonalat ajánlunk, valamint egy igazán különleges – „evezz és tekerj!” – kombinált túrát. Első élménynek kiváló az egyórás belvárosi sétaevezés, a kihívást keresők azonban a hosszabb, tartalmasabb túrákra is bátran vállalkozhatnak.

1. Zengő vizek városa (Gyula, Belváros)

Időtartam: kb.1 óra

Távolság: kb. 3 km

Időpontok:

  • csütörtök 16:00 – 19:00 között óránként (utolsó indulás 19.00 óra)
  • péntek 16:00 – 19:00 között óránként (utolsó indulás: 19.00 óra)
  • szombat 10:00 – 19:00 között óránként (utolsó indulás: 19.00 óra)

Indulás: Csigakerti csónakkikötő (Gyula, Part utca)

Jegyvásárlás: a túra előtti napon 16.00 óráig a Tourinform irodában (Gyula, Kossuth u.7.)

2. A háromajkú város története

Időtartam: kb.2 óra

Távolság: kb.5 km

Időpont: szombat 11.00 óra

Indulás: Csigakerti csónakkikötő (Gyula, Part utca)

3. Bepillantás a vadregénybe

Időtartam: kb. 3 óra

Távolság: kb. 7 km

Időpont: szombat 10.00 óra

Indulás: Csigakerti csónakkikötő (Gyula, Part utca)

Hűlt helyek

Evezz és tekerj! – kombinált túra

Az aktív kikapcsolódás elemeit és a kulturális értékeket ötvözve, Gyula nyugati részét fedezik fel a túrán résztvevők. A program vízi idegenvezetéssel veszi kezdetét. Németvárost elérve, az indiánkenukat kerékpárra cserélve folytatódik a kirándulás. Az egykori Apátsági templom alapjainak megtekintését követően, a Ferences romkertbe vezet az út. Ismét evezőket ragadva, a Csigakerti csónakkikötőben ér véget a kaland.

Időtartam: kb. 3 óra

Távolság: kb. 5 km kenuval és 3 km kerékpárral

Időpont: szombat 10.00 óra

Indulás: Csigakerti csónakkikötő (Gyula, Part utca)

Gyulai történetek és legendák

Vezetett városnéző séta (szabadtéri)

Gyula városa bővelkedik látnivalókban, története pedig számos érdekességet tartogat. Mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai? Hogyan került városunkba az Erkel család, és hogyan történt, hogy a fiatal Munkácsy (Lieb) Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz? Mindezt és még nagyon sok más érdekességet megtudhatnak mindazok, akik részt vesznek gyalogos sétáinkon.

Idegenvezető: Kocsis János

Időpontok:

  • hétfő 19:00 – 21:00 óra – min. 5 fő résztvevő esetén induló program
  • szerda 19:00 – 21:00 óra – min. 5 fő résztvevő esetén induló program
  • péntek 19:00 – 21:00 óra – létszámtól függetlenül garantáltan induló program

Indulás: Almásy-kastély jegypénztári bejárat/torony (Gyula, Kossuth Lajos u.15.)