Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Lyceum Theatre, London, England 5/26/72

Grateful Dead: Lyceum Theatre, London, England 5/26/72

Idén ünnepli első európai koncertsorozatának 50. évfordulóját a pszichedelikus rock korszak legkedveltebb zenei nagykövete, a Grateful Dead. Ennek apropóján a ’Europe ’72’ mellett a ’Lyceum Theatre, London, England 5/26/72’ című című koncertlemezt is megjelentette a Warner: mégpedig 4 CD-s, feljavított hangzású változatban.

Az amerikai rock-zenekar eredetileg 1965 elején kezdte pályafutását a kaliforniai Pako Altoban; s ma úgy tekintünk rájuk, mint a rock-történekem egyik legfontosabb és legnagyobb zenekarára.

Melyet mi – a fiatalabb generáció csak utólag ismerhettünk meg lemezekről – de nyilvánvaló okokból az akkori magyar tinédzserek sem láthatták vagy hallhatták egyetlen koncertjüket sem. Ezért is hatalmas dolog, hogy az emlékezések sorozatában egykori nagylemezeik újrakiadásán túl kiadójuk: a Warner elérhetővé teszi egykori koncert felvételiket is.

De más okból is kivételes megjelenés ez a mostani! A kétezer fő befogadására alkalmas, kiváló akusztikájú legendás koncerthelyszín: a londoni Lyceum Színházban 1972. május 26-án tartott műsor része volt a formáció első, Észak-Amerikán kívüli turnéjának, egyben utolsó előtti műsora az alapító tag, Ron ‘Pigpen’ McKernan halála előtt.

KJJR

.